Eski Google CEO’su Schmidt'e göre yapay zeka destekli dronlar, geleneksel savaşın sonunu getiriyor

PAYLAŞ
Eski Google CEO’su Schmidt'e göre yapay zeka destekli dronlar, geleneksel savaşın sonunu getiriyor

Eski Google CEO’su ve ABD hükümetine teknoloji danışmanlığı yapan Eric Schmidt, Suudi Arabistan’da düzenlenen Geleceğe Yatırım Girişimi’nde gelecekteki savaşlara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapay zeka destekli insansız hava araçlarının (İHA) maliyet avantajı sayesinde geleneksel savaş yöntemlerini etkisiz hale getireceğini belirten Schmidt, ABD ordusunu “işe yaramaz” olarak nitelendirdiği tanklardan kurtulmaya çağırdı. Schmidt’e göre, düşük maliyetli bir drone, yüksek maliyetli bir tankı kolaylıkla imha edebilir.

Schmidt’in açıklamalarında dikkat çekici bir diğer nokta ise ABD ordusunun sahip olduğu tank stoklarına yönelik eleştirileriydi. “Dünyada çok fazla tank var. Bu tanklar artık büyük ölçüde işe yaramaz durumda. 5.000 dolarlık bir drone, 5.000.000 dolarlık bir tankı yok edebilir,” ifadelerini kullanan Schmidt, ordunun artık bu eski teknolojilere yatırım yapmayı bırakması gerektiğini vurguladı. ABD’nin binlerce tankını depolarda tuttuğunu belirten Schmidt, “Onları verin, onun yerine drone alın. Hatta 10 tane, 20 tane, 50 tane ya da 100 tane drone alın” şeklinde konuştu.

Yaklaşık on yıldır ABD hükümeti ve ordusuna teknoloji konularında danışmanlık veren Schmidt, 2016’da Savunma Bakanlığı Yenilik Kurulu’nun başkanlığına getirilmiş ve ABD Yapay Zeka Ulusal Güvenlik Komisyonu’nda görev almıştı. Ayrıca, Ukrayna’ya yardım amacıyla yapay zeka ile çalışan saldırı dronları üreten bir girişim üzerinde çalışıyor. White Stork adlı bu girişimle Schmidt, yapay zekayı “karmaşık ve güçlü yollarla” kullanmayı amaçladıklarını belirtti. Bu projede Schmidt’e, Udacity ve Kittyhawk’ın eski CEO’su Sebastian Thrun eşlik ediyor. Daha önce Forbes’un haberinde Schmidt’in “kamikaze dronlar” olarak adlandırılan, patlayıcılarla dolu ve hedeflerine ulaştıklarında infilak eden İHA sistemlerine ilgi gösterdiği aktarılmıştı. Bu tür dronlar, gerektiğinde uzun süre havada asılı kalarak hedefleri takip edebilme yetenekleriyle de öne çıkıyor.

Schmidt, özerk insansız hava araçlarının maliyetinin hızla düştüğüne dikkat çekerek, insansız savaş teknolojisinin çatışmaların geleceği olduğunu ve bu durumun tank, topçu ve havan gibi geleneksel savaş unsurlarını ortadan kaldıracağını ifade etti. Rusya-Ukrayna çatışması hakkında da görüşlerini belirten Schmidt, drone teknolojisindeki taktiklerin her gün geliştiğini ve drone kullanımının savaşı dönüştürdüğünü söyledi.

Ukrayna’nın kendi drone programını geliştirerek kara, hava ve deniz görevleri için gelişmiş İHA sistemleri ürettiğine dikkat çeken Schmidt, bu araçların savaş alanında önemli bir üstünlük sağladığını vurguladı. Özellikle düşük maliyetli, birinci şahıs görüşüne sahip İHA’ların, araçlardan uçaklara, hatta bireysel askerlere kadar her şeyi tehdit edebildiğini belirtti. Rus T-90 ve Amerikan zırhlı araçları gibi en üst düzey tanklar bile bu yeni teknolojik tehditle başa çıkmakta zorlanırken, tank mürettebatının zırhlı araçları daha iyi koruyabilmek için patlayıcı reaktif zırh ve kafes zırh gibi önlemler almak zorunda kaldığına değindi.

Geleneksel savaş unsurları, insansız hava araçlarının savaş alanını daha tehlikeli ve şeffaf hale getirmesine rağmen şimdilik önemini koruyor. Birliklerin daha dikkatli hareket ettiğini belirten Schmidt, tankların ve zırhlı araçların savaşta hala aktif olarak kullanıldığını ve değerlerini defalarca kanıtladığını, topçunun da hala savaş alanında kilit rol oynadığını belirtti. Ancak, yapay zeka destekli teknolojilerin savaş alanında olgunlaşmasıyla birlikte bu dengenin değişebileceğine işaret etti.