Schneider Electric/Yamangil: İstanbul İnovasyon Zirvesi, enerji dönüşümüyle sürdürülebilir bir gelecek için rehber olacak
- Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı İsmail Yamangil, İstanbul İnovasyon Zirvesi'nin enerji dönüşümüyle sürdürülebilir bir gelecek için rehber olacağını söyledi.
Binaların, fabrikaların ve altyapı tesislerinin enerji yönetimi ve otomasyonunun dijital dönüşümünde lider olan Schneider Electric, İstanbul’da önemli bir etkinliğe imza atıyor. 7-8 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM’de düzenlenecek olan Innovation Summit Istanbul’da Türkiye’den ve dünyadan iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve konusunda uzman pek çok isim yer alacak.
Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı İsmail Yamangil, şirket faaliyetleri ve zirve hakkında açıklamalarda bulundu.
İnovasyon Zirvesi’nin Schneider Electric’in her yıl dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği bir etkinlik olduğunu anlatan Yamangil, “Bu yıl Paris, Vietnam ve Kolombiya’nın ardından İstanbul’da gerçekleştiriyoruz. İstanbul, Schneider Electric için son derece stratejik bir öneme sahip ve bölgesel bir yönetim merkezi olarak konumlanan bir merkez. İki gün boyunca sürecek olan zirvede 40’ın üzerinde oturumda 65’ten fazla konuşmacı yer alacak. Innovation Summit Istanbul’da sürdürülebilirlik ve dijitalizasyonu farklı bakış açıları ile ele alacağız. Endüstrideki dijital dönüşüm, yeşil finansman, sürdürülebilirlikte en iyi uygulamalar, geleceğin bina konsepti ve farklı sektörlerin değişen ihtiyaçları gibi konu başlıkları oturumlarda konuşulacak” dedi.
Günümüz iş dünyasında ve gündelik hayatımızda artık her eylemin çıkış noktasının sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayan İsmail Yamangil, dünyada da karbon ayak izinin azaltılması ve 2050 karbon nötr hedeflere ulaşılması için pek çok etkinliğin yapıldığını kaydetti. Yamangil, “Bu yıl 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 29’uncu İklim Değişikliği Konferansı (COP29) düzenlenecek. Geçen yıl Dubai’de yapılan COP28’de ele alınan yeşil finansman, enerjideki dönüşüm, dijitalleşme ve elektrifikasyon gibi konu başlıkları bu yıl Bakü’deki zirvede de ana gündem maddeleri olacak,” diye konuştu.
Türkiye’deki varlığı 160 yıllık geçmişe dayanıyor
İstanbul’daki zirvenin bir buçuk asrı aşan ilişkileri taçlandırdığını anlatan İsmail Yamangil, Türkiye ve özelinde İstanbul’un Schneider Electric için çok ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Yamangil, şölye konuştu:
“Schneider Electric olarak Türkiye’deki faaliyetlerimiz de 160 yıl öncesine dayanıyor. Dünyanın en eski 2. metrosu olan Tünel’de kullanılan yolcu vagonu ve güç sistemi, 1873’te Schnieder Creusot Iron Steel Works şirketi tarafından Fransa’da üretildi. Bu vagon ve güç sistemi şu anda Rahmi Koç Müzesi’nde sergileniyor. Türkiye’de altyapının gelişmesi ve sanayileşmenin artması için uzun yıllardır hizmet ediyoruz. 1988’de kurulan Türkiye’deki grup şirketimiz bu hizmetlerin ve yatırımların derinleşmesini sağlıyor. İstanbul, Türkiye ile birlikte Orta Asya’daki 7 ülkenin dahil olduğu toplam 8 ülkeden oluşan bölgenin yönetim merkezi. Bugün Manisa ve Sancaktepe’de 2 fabrikamız ile iç pazar ve ihracata dönük üretim yapıyoruz. 200’e yakın yerel iş ortağımız ile birlikte müşterilerimizin verimlilik ve sürdürülebilirlikteki dijital çözüm ortağıyız.”
Enerji devrimi Elektrik 4.0 ile gerçekleşecek
Nesnelerin İnterneti (IoT), akıllı şehirler ve Elektrik 4.0 odaklı enerji verimliliği çözümleri sunduklarını söyleyen İsmail Yamangil, sözlerine şöyle devam etti:
“Elektrik 4.0 felsefesiyle büyük resme enerji tarafından bakarak, dünyada bir enerji dönüşümü, devrimi olması gerektiğini söylüyoruz. Dünya genelinde toplam enerjinin sadece yüzde 30-35 fabrikalarda kullanılıyor. Geri kalanı ulaştırmada, yaşadığımız evlerde, ofis binalarında kullanılıyor. Kalan yüzde 65’te bir devrim olmazsa konuştuğumuz net sıfır hedeflerine ulaşamayız. Bu nedenle enerji kullanılan her yerde bir devrime ihtiyaç var ve bunun da adını Schneider Electric olarak Elektrik 4.0 koyduk. İnovasyon kelimesi çok kullanılıyor. Biz de dedik ki biz bu inovasyonu nasıl verimliliğe, sürdürülebilirliğe dönüştürüyoruz onu gösterelim. İnsanların bununla ilgili ilham alacağı bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Elektrik 4.0 hayatımıza girince ne değişiyor, daha önce nasıl, insanların zirvede bunları görmesini istiyoruz.”
Yeşil bir gelecek için aynı anda 3 devrim gerekiyor
İsmail Yamangil, dünya genelinde yeşil bir gelecek için atılması gereken adımlar konusunda şunları söyledi:
“Birleşmiş Milletler raporlarında da var, emisyonların yüzde 70’i bugünkü teknolojilerle sıfırlanabilir. Yani yeni teknolojileri beklememize gerek yok. Schneider Electric de diyor ki 3 devrimi eş zamanlı yapmamız lazım. Biri, daha fazla elektrik. Mesela yollarda gördüğümüz elektrikli araçlar. Bu dönüşümün ikinci bacağı, daha fazla yenilenebilir enerji. Üçüncü olarak da daha fazla dijitalleşme diyoruz. Şebekenin modernize edilmesi lazım. 1950’lerin ortalarında kalma santraller ve iletim hatları var. Çok göz önünde olmadıkları için yatırım almamışlar. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bu şekilde. Bu şebekenin dijitalleşmesi gerekiyor. Enerjiyi nerede üretip tüketiyorsunuz, nerede depoluyorsunuz, böyle bir geleceğe gidiyorsunuz. Burada data da çok önemli. Enerjinin nerede kullanıldığına yönelik bir dijital altyapıya ihtiyacınız var.”
Küresel enerji dönüşümünün küçük bir parçasını oluştursa da tüketici taleplerine bağlı olarak endüstriyel dönüşüme iyi bir örnek olarak elektrikli araçlardaki gelişmelerin dikkat çektiğini vurgulayan Yamangil, Türkiye’nin bu alanda önemli bir gelişme sergilediğini ifade etti. İsmail Yamangil, “Elektrikli araçların şarj sistemlerini biz de üretip dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pazara sunuyoruz. Schneider Electric'in faaliyet gösterdiği Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde Türkiye bu iş kolunda 4. büyük pazarımız. Bunun Türkiye'nin elektrikli otomobiller ekosistemine yatırım yapma iştahı açısından önemli bir gösterge olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
Time dergisi’ne göre Sürdürülebilirlik Lideri
Schneider Electric’in faaliyetlerinin dünyada da takdir gördüğünü ifade eden Yamangil, “Time dergisi ve Statista tarafından hazırlanan 2024'ün Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri listesinde birinci sırada yer aldık. Bağımsız ESG derecelendirme alanında; Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde ve Corporate Knights Dünyanın En Sürdürülebilir 100 Şirketi listesinde 13 yıl üst üste sürdürülebilirlik lideri olarak yer almanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Zirvede 1500 m2’lik inovasyon merkezi kuracak
Schneider Electric, 7-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek İnovasyon Zirvesi’nde, Zorlu PSM’de dev bir inovasyon merkezi kurarak, enerji yönetimi, enerji verimliliği ve dijital dönüşümü alanındaki en güncel uygulamaları gerçek zamanlı olarak 2500’ü aşan ziyaretçi kitlesine anlatacak.
Zirvede İnovasyon Merkezi’nde görülebilecek uygulamalar ise şöyle:
- Günümüz trendlerinin binalar, altyapılar, şebekeler, veri merkezleri ve endüstriyel tesislere uçtan nasıl yansıdığına dair deneyim alanı
- Sektörel ihtiyaçlara sunlan çözümler
- İnovasyon, dijitalizasyon ve sürdürülebilirlik konularında yatırımcıların ya da işletme sahiplerinin ajandasındaki en önemli konularının gerçek dünyadaki karşılıkları ve dünyadan ve Türkiye’den örnekleri
- Teknoloji seviyesi olarak akıllı sensörlerden, bu sensörleri yönetebilecek alışılmış ve geleceğin kontrol teknolojilerine; üretim, bakım, kalite ve yönetim operasyonlarının tek merkezden izleneceği kurumsal çözümler sergisi
- Ürün ve çözümlere yönelik özel oturumlar