Mona Lisa gülümsüyor mu yoksa üzgün mü sorusuna sonunda bir cevap bulundu
- Yüzyıllardır eleştirmenler ve gözlemciler Mona Lisa'nın gülümseyip gülümsemediği konusunda tartışıyorlar. Ama galiba bu defa buna bir yanıt bulundu. En azından bilim insanları yaptıkları bir çalışmanın sonucuna göre bulunduğunu düşünüyor.

Dünyanın en çok tartışılan yüzü: Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa'sı. Gülümsüyor mu yoksa somurtuyor ya da üzgün mü? Genellikle bunun cevabını arayanlar sanat eleştirmenleri veya sanatçılar oldu. Ya da sanat tutkunlarının kendi gözlemleri. Fakat her bakış açısına göre Freiburg'daki Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'ndeki Alman araştırmacılar, Scientific Reports dergisinde yayınladıkları çalışma sonuçlarına göre cevabı buldular: Bu sonuçlara göre birçok sanat eleştirmeni Mona Lisa'nın ifadesini somurtkan olarak nitelese de, aslında gülümsüyor.
Bilim insanları bu keşfi, tabloya bakan insanlar üzerinde iki farklı deney yaparak gerçekleştirdi. Smithsonian Dergisi'ne göre , ilk çalışmada izleyicilere Mona Lisa'nın sekiz farklı versiyonu sunuldu ve her birinde yüz, daha mutlu veya daha üzgün olacak şekilde hafifçe değiştirildi.
Bu resimler - sekiz varyasyon ile orijinali- daha sonra rastgele seçildi ve izleyicilere yaklaşık 30 kez sunuldu. Çalışma katılımcıları daha sonra Mona Lisa'nın her versiyonda gülümsediğine mi yoksa kaşlarını çattığına mı inandıklarını söylediler.
Çalışmanın baş yazarı Jürgen Kornmeier basın bülteninde, "Orijinal 'Mona Lisa'nın neredeyse her zaman mutlu olarak görüldüğünü öğrendiğimizde çok şaşırdık. Bu, sanat tarihçileri arasındaki yaygın görüşü sorgulatan bir sonuç" dedi.
İlk deney sonucu: Mona Lisa yüzde 100 gülümsüyor
Smithsonian Dergisi'ne göre, araştırmaya katılanların tamamı gerçek Mona Lisa tablosunu yüzde 100 oranında "mutlu/gülümseyen" kategorisine koydu.
İkinci deney aynı metodolojiyi tekrarladı, ancak bu sefer yalnızca gerçek Mona Lisa gülümsüyordu — diğer tüm versiyonlar üzüntü tonlarını tasvir edecek şekilde yapılmıştı. Bu çalışma, daha hüzünlü resimlerin varlığında katılımcıların Mona Lisa'yı daha kasvetli olarak algıladığını buldu.
Kornmeier, "Veriler, örneğin bir şeyin üzücü ya da mutlu olduğuna dair algımızın mutlak olmadığını, aksine şaşırtıcı bir hızla ortama uyum sağladığını gösteriyor" dedi.