Bayraktar: ABD'liler Diyarbakır'da 6,1 milyar varillik kaya petrolü rezervi tahmin ediyor

PAYLAŞ
  • Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'li Continental Resources şirketinin Diyarbakır'da 6.1 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmininde bulunduğunu belirtti. Bayraktar, "Bu dönemin en önemli projesi olabilir" dedi.
  • Bakan Bayraktar ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin inşaası için birçok ülke ile görüşmelere devam ettiklerini belirterek, bu firmalara Kanadalı Candu'nun da eklendiğini söyledi.
Bayraktar: ABD'liler Diyarbakır'da 6,1 milyar varillik kaya petrolü rezervi tahmin ediyor

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin konvansiyonel olmayan yöntemlerle petrol ve gaz çıkarmak için anlaştığı ABD'li Continental Resources şirketinin Diyarbakır'da 6.1 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmininde bulunduğunu söyledi.

Bayraktar Gabar'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin yıllık ithalatı 365 milyon varil. 6 milyar varil müthiş bir şey" dedi. Bu verilere göre ilgili miktar Türkiye'nin yıllık petrol ithalatının 16,5 katı büyüklüğünde.

Kamu petrol arama ve üretim şirketi TPAO, Diyarbakır havzasında petrol ve doğalgaz kaynaklarının tespiti ve çıkarılması için ABD'li Continental Resources ve hali hazırda Türkiye'de faaliyet gösteren TransAtlantic Petroleum ile ortak girişim anlaşmasını 13 Mart'ta imzaladı.

Continental Resources , Reuters'ın konuyla ilgili sorusuna haberin yazıldığı sırada bir yanıt gelmedi.

Petrol çıkarma alanında konvansiyonel olmayan yöntemler genellikle kayaç petrolüne işaret ediyor. Bu yöntem ile yer altında yumuşak kaya tabakalarının içinde hapsolmuş petrolü çıkarmak mümkün oluyor.

Bayraktar, "Geleneksel, alışıldık yöntemlerle de yeni rezerv yeni keşiflere devam ediyoruz. 2025 yılı Mayıs ayına kadar yaklaşık 42 milyon yani neredeyse 3 milyar dolarlık bir petrol keşfi var... Ama bizim Diyarbakır'da yapmak istediğimiz şey bu konvansiyonel olmayan üretimle kayaların içerisindeki kaya gazı, kaya petrolü, kayaların içerisine sıkışmış doğalgaz ve petrolü üretmeyle alakalı" dedi.

Konvansiyonel olmayan üretim için Diyarbakırda kaya petrolü, Trakya'da ise kaya gazı için Mart ayında (şirketlerle) imzaladıkları anlaşmayı hatırlatan Bayraktar, "Onlarla yürüyeceğiz" dedi.

Diyarbakır'da arama amaçlı sondaja bu yıl başlanacağını geçen ay söyleyen Bayraktar, arama takvimine ilişkin ise bir bilgi vermedi.

"Bu dönemin en önemli projesi"

Kaya gazı ve petrolü için "bu dönemin en önemli projesi" diyen Bayraktar "Böyle bakıyorum çünkü bunun oyun değiştirici bir etkisi olabilir. Yani bu konuştuğumuz binlerce, onbinlerce varil (üretim), çok farklı bir yere gidebilir" dedi.

Güncel verilere göre TPAO'nun konvansiyonel yöntemlerle üretim yaptığı Gabar sahasında 113 kuyuda günlük 81,066 varil petrol üretiliyor. İlk keşiften itibaren geçen 45 ayda ise toplam üretim 32.6 milyon varile ulaştı.

Bayraktar, Türkiye'de üretim yapılan daha küçük sahalardan Adıyaman'da günlük yaklaşık 10,000 varil, Batman'da yaklaşık 30,000 varil, Diyarbakır'da ise 15,000-20,000 varil üretim yapıldığını ifade etti.

"İkinci-üçüncü nükleer santral için Kanadalı Candu ile de görüşüyoruz"

Bakan Bayraktar ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin inşaası için birçok ülke ile görüşmelere devam ettiklerini belirterek, bu yıl içinde tamamlamak istedikleri süreçte, görüştükleri firmalara Kanadalı Candu firmasının da eklendiğini söyledi.

Bayraktar "Nükleer tarafta Akkuyu'da çalışmalar devam ediyor. İkinci ve üçüncüyle alakalı bu sene içerisinde artık bunun bir adını koymak istiyoruz" dedi ve ekledi:

"İkinci ve üçüncü santralle ilgili Rusya'nın, Güney Kore'nin, Çin'in ilgisi var. Ama bunların yanı sıra görüştüğümüz ülkeler ve şirketler de var. Bunlardan bir tanesi Kanada mesela. Candu firması. İnşallah, bunların içerisinde Türkiye'ye en faydalı olabilecek, bize en rekabetçi teklifi sunabilecek seçimi yapmış oluruz" dedi.

Candu'dan, Reuters'ın konuyla ilgili sorusuna haberin yazıldığı sırada bir yanıt gelmedi.

Yeni keşfettiği kaynaklara rağmen petrol ve doğalgazda neredeyse tamamen ithalata bağımlı olan Türkiye, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını artırarak ve nükleer santraller kurarak elektrik kaynaklarını çeşitlendirmek ve arz güvenliğini sağlamlaştırmak istiyor.

Bu kapsamda Akkuyu'da Rosatom'un yaptığı 4,800 MW kurulu güçte nükleer santralin ilk reaktörünün bu yıl deneme üretimine geçmesi beklenirken, Sinop'ta ikinci nükleer santralin kurulumu için Rusya ve Güney Kore ile, Trakya'daki üçüncü santral için Çin ile görüşmeler devam ediyor.