Türkiye ile Suriye'den çerçeve anlaşma: Bin megavatlık elektrikle 2 milyar metreküplük doğalgaz

PAYLAŞ
Türkiye ile Suriye'den çerçeve anlaşma: Bin megavatlık elektrikle 2 milyar metreküplük doğalgaz

Türkiye ile Suriye, enerjide işbirliği yol haritasını belirledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye Enerji Bakanı Muhammed El-Beşir ile Şam’da çerçeve bir anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar, Suriye’ye bin megavatlık elektrik ve 2 milyar metreküplük doğalgaz ihraç edeceklerini belirterek “Türkiye olarak devlet ve özel şirketlerimizle, uluslararası ortaklıklarla Suriye'nin kalkınması için projeler geliştirmeye hazırız” mesajını verdi. Bakan Bayraktar, Şam temasları kapsamında Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Bayraktar, Şam’da ilk olarak Suriye Enerji Bakanı El-Beşir ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki ülke arasında Enerji, Madencilik ve Hidrokarbon Alanlarında Mutabakat Zaptı imzalandı.

İmza töreni sonrasında basına açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, aralık ayından bu yana yeni yönetimle birlikte Suriye’nin ayağa kalkması için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade ederek “Burada hayatın normalleşmesi için en önemli hususlardan bir tanesi temel hizmetlere, enerjiye erişimdir” dedi.

Elektrik ihracatı 3 katına çıkacak

Bayraktar, bununla ilgili planlamaları yaptıklarını kaydederek “Kısa, orta ve uzun vadeli projeler var önümüzde. Kısa vadede Suriye’nin elektrik ihtiyacını karşılamak adına mevcut yaptığımız elektrik ihracatını 3 katına çıkararak yaklaşık bin megavatlık elektrik ihracatını önümüzdeki aylarda gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

'Yaklaşık 2 milyar metreküplük gaz ihracatını da başlatacağız'

Suriye’de doğalgaz ile çalışan elektrik santrallerine gaz temini için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyleyen Bayraktar, “Çok kısa bir süre içinde Halep’e ve Humus’a kadar gelebilecek şekilde yaklaşık 2 milyar metreküplük yani buradaki elektrik üretimine bin 200-bin300 megavatlık ilave katkı sağlayacak gaz ihracatını da başlatacağız” dedi.

Bayraktar, bu projelerle Suriye’de mevcutta olan birkaç saatlik elektrik tedarikini günün yarısına kadar ulaştırmayı amaçladıklarını dile getirerek “Altyapı anlamında ihtiyaç duyulan yatırımlar, petrol ve doğalgaz üretiminin artırılması hem karada hem denizde yeni kaynakların keşfedilmesi ve buradan sağlanacak ekonomik değerin Suriye'nin altyapısında, Suriye'nin yeniden inşasında kullanılmasıyla alakalı da yoğun bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

'Büyük firmalar tekrar yatırıma gelmek istiyor'

Yaptırımların kalkmasıyla beraber Suriye'ye çok önemli bir yatırım ve finansman imkanının geleceğine değinen Bayraktar, “Suriye'de yatırım yapmış uluslararası büyük firmalar tekrar yatırıma gelmek istediklerini bizlere ifade ettiler. Türkiye olarak devlet ve özel şirketlerimizle, uluslararası ortaklıklarla Suriye'nin kalkınması ve Suriye'deki insanların çok daha iyi şartlarda yaşaması için projeler geliştirmeye hazırız” dedi.

Haziranda hizmete girecek

Suriyeli Bakan El-Beşir de Kilis’ten gelecek olan doğalgaz hattının haziran ayı içerisinde hizmete gireceğini ifade ederek Türk şirketlerinin hem madencilik hem elektrik alanlarında kendilerine destek vereceğini söyledi. El-Beşir, iki ülke arasında teknik heyetler oluşturularak altyapı üzerinde çalışacaklarını kaydederek sadece enerji değil madencilik alanında da iş birlikleri yapabileceklerini bildirdi.

Basın açıklamasının ardından Bakan Bayraktar, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasında enerji ve madenler alanlarında yürütülen faaliyetler ve yeni projeler masaya yatırıldı.

Bakanlar tarafından imzalanan mutabakat zaptı; iki ülkenin enerji, madencilik ve hidrokarbon alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir çerçeve oluşturuyor. Anlaşmaya göre; elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti alanlarında işbirliğinin güçlendirilecek ve enerji verimliliği alanında işbirliği fırsatları araştırılacak.

Nadir toprak elementlerin keşfinde işbirliği

Bununla birlikte hidrokarbonlar alanında işbirliği fırsatları belirlenirken nadir toprak elementleri ve kritik minerallerin keşfi, çıkarılması ve işlenmesi alanlarında işbirliği imkanları değerlendirilecek.