Asya-Pasifik piyasaları Çin PMI verisiyle haftaya düşüşle başladı
- Çin'in Ağustos ayı imalat PMI verisi, 49.1 ile son altı ayın en düşük seviyesine geriledi ve daralma bölgesinde kaldı.
- Hong Kong'da New World Development, mali yıl zararı tahmini nedeniyle %14.14'e varan düşüşle Hang Seng endeksini olumsuz etkiledi.
- Japonya'da Nikkei 225 endeksi, 39,000 seviyesini aşarak yükselirken, ABD'de Dow Jones Sanayi Ortalaması rekor seviyede kapandı.
Asya-Pasifik piyasaları, Çin’in hafta sonu açıklanan PMI verilerinin yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi ve bu hafta açıklanması beklenen önemli ekonomik veriler öncesinde Pazartesi günü düşüşle açıldı.
Çin, Ağustos ayına ait resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı. İmalat PMI, Temmuz ayında 49.4 olarak kaydedilen seviyeden daha düşük bir performans sergileyerek altı ayın en düşük seviyesi olan 49.1’e geriledi. Bu düşüş, Reuters anketine katılan ekonomistlerin 49.5'lik medyan tahminini karşılayamadı ve endeks art arda dördüncü ay daralma bölgesinde kalmış oldu.
Buna karşılık, Çin’in imalat dışı PMI, Temmuz ayındaki 50.2’den hafif bir artışla 50.3’e yükseldi.
Bölgedeki büyük piyasalardan bu hafta gelecek olan ekonomik veriler arasında Güney Kore’nin enflasyon verileri, Avustralya’nın ikinci çeyrek GSYİH verileri ve Japonya’dan maaş ile hane halkı harcamaları verileri yer alıyor.
Hong Kong Hang Seng endeksi %1.68 düşerken, CSI300 endeksi %1.2 geriledi. Bu düşüş, özellikle gayrimenkul hisselerindeki zayıf performansla gerçekleşti. Hang Seng endeksinde, gayrimenkul geliştiricisi New World Development, 2024 mali yılı için 19 ila 20 milyar Hong Kong doları (2.6 milyar ABD doları) zarar öngörüsünde bulunmasının ardından hisselerinde %14.14’e varan bir düşüş yaşadı.
CNBC’nin “Squawk Box Asia” programına konuşan baş Çin ekonomisti Haibin Zhu, Çin’in ipotek yeniden finansman politikasının konut piyasasını canlandıracak bir etki yaratmayacağını belirtti. Zhu, bu politikanın esas olarak mevcut ev sahiplerine fayda sağladığını ve konut piyasasını değil, tüketimi desteklemeyi amaçladığını ifade etti.
Ayrıca, Ağustos ayına ait Caixin imalat PMI, ülkenin imalat faaliyetlerinde iyileşme göstererek 50.4’e yükseldi ve ekonomistlerin 50.0 beklentisini aştı.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0.35 artışla güne başlarken, geniş tabanlı Topix %0.11 yükseldi. Nikkei, seansın başlarında 39,000 seviyesini aşarak 31 Temmuz'dan bu yana ilk kez bu seviyeyi geçti.
Güney Kore’nin Kospi endeksi ise hafif bir artış gösterirken, küçük ölçekli Kosdaq %0.30 değer kaybetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0.27 düşüşle kapandı.
ABD'de Cuma günü Dow Jones Sanayi Ortalaması, %0.55 artışla 41,563.08 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı. S&P 500 %1.01, Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1.13 yükseldi.
Ayrıca, ABD'de yatırımcılar Federal Reserve tarafından yakından izlenen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerini değerlendirdi. Endeks, Temmuz ayında aylık bazda %0.2, yıllık bazda ise %2.5 artış gösterdi ve ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu oldu. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda da aynı dönemde %0.2'lik bir artış kaydedildi.