İngiliz şirketten Türkiye için Eurofighter açıklaması: "Sipariş alacağımızı düşünüyoruz"

PAYLAŞ
  • İngiliz BAE Systems, Eurofighter için Türkiye, BAE ve S. Arabistan'dan sipariş alacağını düşünüyor.
İngiliz şirketten Türkiye için Eurofighter açıklaması: "Sipariş alacağımızı düşünüyoruz"

İngiliz savunma sanayi şirketi BAE Systems, şirketin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üç ülkeden Eurofighter Typhoon savaş uçağı siparişi alacağını düşündüğünü söyledi.

Şirketin havacılık faaliyet alanında Avrupa ve diğer ülkelerden sorumlu yöneticisi Richard Hamilton, dün şirketin Warton'daki tesisinde yaptığı açıklamada "İngiltere hükümeti ile çeşitli siparişler üzerine çalışıyoruz" dedi.

Hamilton, müzakerelerinin satış ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı yönünde basının yönelttiği soruya, "Evet, elbette" cevabını verdi ve Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ınkiler dahil olmak üzere 150 adet uçağın siparişe konu olduğunu söyledi.

Eurofighter Typhoon’u dört ülke ortak üretiyor

Eurofighter Typhoon, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’nın kurduğu Avrupa konsorsiyumu tarafından geliştirilen çok rollü bir savaş uçağı. Bu ülkeler, üretim sürecini bölüştürmüş ve her biri uçağın belirli parçalarında uzmanlaşmıştır.

Birleşik Krallık (BAE Systems): Uçağın ön gövdesi (ön fuselage), kokpit, kanard (ön kanatçık), dikey kuyruk ve gövdenin arka kısmı ile aviyonik sistemlerin entegrasyonunu üstlenir.

Almanya (Airbus Defence & Space): Gövdenin orta bölümünü (orta fuselage) ve yazılım geliştirmeyi yürütür.

İtalya (Leonardo): Sol kanadı ve dış flaperonları üretir; ayrıca silah sistemlerinin entegrasyonunu gerçekleştirir.

İspanya (Airbus Military/CASA): Sağ kanadı ve ilgili hareketli yüzeyleri (slat, flaperon) ile uçağın arka gövde kısmının montajından sorumludur.

Kendi savaş uçağını geliştirmeye devam eden Türkiye, yaşı ilerleyen savaş uçağı filosunu yenilemek amacıyla 40 adet Eurofighter Typhoon çok maksatlı avcı uçağı alımı için üretici konsorsiyuma mensup İngiltere ve Almanya ile müzakereler yürütüyor.

BAE'nin kaç adet ihracat siparişi alacağı yakından izleniyor. Sendika temsilcileri yeni sipariş alınmaması halinde 2030'lu yıllarda üretimin duracağı uyarısında bulunmuşlardı.