Oasis barışı enflasyonuyla geldi: 1 milyar sterlini aşan turne ekonomiyi canlandırdı, hayranların cüzdanı boşaldı

  • İngiltere'nin 90'lar sonrası endüstri dönüşümünden nasibini almış kuşağın gürültülü sesi Oasis, yıllar sonra kardeş barışıyla geri döndü; ancak bu dönüş hayranlara pahalıya patladı.
  • Oasis Live '25 turnesiyle birlikte bilet, ulaşım ve konaklama fiyatları hızla arttı; bu nostaljik buluşma, hayranlar için ekonomik bir şoka dönüştü.
  • Barclays’in 'Wonderwallets' araştırmasına göre; turne kapsamında düzenlenecek 17 konser için hayranlar, toplam 1,06 milyar sterlin harcayarak, Taylor Swift’in geçen yılki turnesini geride bırakacak.
Oasis barışı enflasyonuyla geldi: 1 milyar sterlini aşan turne ekonomiyi canlandırdı, hayranların cüzdanı boşaldı

Birleşmeleri aklımızın ucundan bile geçmezdi… Belki, Birleşik Krallık ekonomisi de ihtiyacı olanın, bu 'reunion' (yeniden birleşme) olduğunun farkında değildi.

2009'dan beri şiddetini azaltmadan devam eden bu 'aile içi soğuk savaş'; Liam'ın hakarete varan doğrudan sataşmaları ve Noel'ın High Flying Birds döneminde satır arasındaki göndermeleriyle hem medya hem hayranlar tarafından merakla takip edilirdi. Ancak yıllar süren bu gerilimin ardından, Oasis’in iki ana aktörü Gallagher kardeşler geçen sene beklenmedik şekilde bir araya geldiğini duyurdu. Bu 'tarihi' barışla grup, Oasis Live '25 turnesiyle 'pazarlanabilir bir retro konsept' şeklinde yeniden doğarak 'Britpop enflasyonu'nu tetikledi.

İngiltere'de genç işsizliğin yüksek olduğu dönemde 'boşlukta kaybolmak' üzere olan iki kardeşin çıkış bileti Oasis, 15 yılı aşkın sürenin ardından, fahiş bilet fiyatları ve turne nedeniyle zamlanan ulaşım, konaklama, gıda gibi kalemleriyle, bu kez ülke ekonomisinin çıkış bileti haline geldi.

Yani, Gallagher kardeşlerin barışı; yüksek fiyatlarla satışa sunulan tişörtler, plaklar ve posterlerin, bir de ikinci el piyasada katlanarak yeniden listelenmesiyle hayranın cüzdanında enflasyon olarak hissedildi.

Oasis Live '25 turnesi, 4 Temmuz’da Cardiff’teki Principality Stadyumu’nda başladı. Manchester’daki ev konserlerinin ardından grup, 25 Temmuz’da Londra Wembley Stadyumu’nda binlerce izleyiciyle buluştu.

BBC, 630 bin seyircinin katılacağı turnenin Londra ayağının, ekonomiye 500 milyon sterlin civarında katkı sağlayacağını belirtti.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Beyonce, Billie Eilish ve Coldplay gibi dünya çapındaki yıldızların yanına nihayet Oasis de eklenince, canlı müzik etkinliklerinin Londra ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Barclays'den Wonderwallets: Toplam harcama 1,06 milyar sterlini aşabilir

Barclays’in mayısta yayımladığı 'Wonderwallets' ismindeki araştırmasına göre ise, turne kapsamında Birleşik Krallık’ta düzenlenecek 17 konser için hayranlar toplam 1,06 milyar sterlin harcamayı planlıyor. Bu rakam, Taylor Swift’in geçen yılki Birleşik Krallık turnesini geride bırakıyor.

Değer mi?

Araştırmaya göre Oasis hayranları tek bir konser deneyimi için kişi başı ortalama 766,22 sterlin harcamaya hazırlanıyor. Bu harcamaya bilet, ulaşım, konaklama, yiyecek, içecek, kıyafet ve resmi ürünler dahil. Biletlerin ortalama fiyatı 171,10 sterlin olarak hesaplanırken, hayranların yüzde 64’ü planladıklarından daha fazla harcama yaptıklarını ancak bunun 'değdiğini' düşünüyor. Her dört kişiden biri, daha iyi bir deneyim için VIP paketleri ya da daha iyi koltuklar tercih ettiğini söylüyor.

Toplam kapasitesi 1 milyon 380 bin kişiyi aşan turne; Cardiff’teki Principality Stadyumu’nda 2 konser, Manchester Heaton Park’ta 5 konser, Londra’daki Wembley Stadyumu’nda 7 konser ve Edinburgh’daki Murrayfield Stadyumu’nda 3 konser olmak üzere toplam 17 etkinlikten oluşuyor. Barclays’in verilerine göre bu konserlerde yer alacak hayranların toplamda 1.057.383.600 sterlin harcaması bekleniyor. Bu rakam, geçen yıl Taylor Swift’in 15 konserlik Eras Tour’u için tahmin edilen 997 milyon sterlini de aşıyor.

Konser deneyimi kıyafet ve aksesuarla tamamlanıyor

Hayranların yüzde 67'si, Oasis konseri için özel kıyafet ya da aksesuar satın almayı planlıyor. Konaklamaya ortalama 108 sterlin, ulaşım için 70,50 sterlin, giysi ve aksesuar için 73,70 sterlin, konser öncesi yiyecek ve içecek içinse 75,20 sterlin harcanması öngörülüyor. Ayrıca ortalama 59,70 sterlinlik resmi ürün alışverişi de hesaplara dahil.

Araştırmaya göre dinleyicilerin yüzde 21’i Oasis temalı kıyafetler, yüzde 14’ü ise Liam ya da Noel’dan ilham alarak saçlarını kestirmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 23’ü konser öncesinde düzenlenen hayran buluşmalarına katılacağını, yüzde 22’si TikTok trendlerine içerik çekeceğini, yüzde 15’i ise Oasis ürünlerini takas etmeyi düşündüğünü belirtti.

Oasis barışı enflasyonuyla geldi: 1 milyar sterlini aşan turne ekonomiyi canlandırdı, hayranların cüzdanı boşaldı - Resim : 1

Deneyim ekonomisi nedir?

İlk kez 1998 yılında ekonomi yazarları B. Joseph Pine II ve James H. Gilmore tarafından ortaya atılan 'deneyim ekonomisi' (experience economy) kavramı, insanların artık sadece ürün ya da hizmet değil, yaşadıkları anları ve duygusal deneyimleri satın alması anlamına gelir. Yani bir tişört değil, o tişörtü giydiği konserin anısını; bir kahve değil, o kahveyi içtiği atmosferi satın alırız.

Oasis örneğinde olduğu gibi, bir turne yalnızca müzik değil; aynı zamanda nostalji, duygu ve paylaşım vadeder.

Öte yandan kavram, 2000'lerin başında yükselen bir trend haline gelse de, son dönemde yerini 'dönüşüm ekonomisi' (transformation economy) gibi daha derinlikli kavramlara bırakmaya başladı. Günümüzde birçok uzmana göre artık insanlar sadece 'anı' değil, bu anın hayatlarında ne değiştirdiğini de sorguluyor.

Oasis barışı enflasyonuyla geldi: 1 milyar sterlini aşan turne ekonomiyi canlandırdı, hayranların cüzdanı boşaldı - Resim : 2