1 trilyon dolar kulübünün yeni üyesi kim olacak: İşte şansı en yüksek adaylar

PAYLAŞ
1 trilyon dolar kulübünün yeni üyesi kim olacak: İşte şansı en yüksek adaylar
Fotoğraf: iStock

Haziran ayının son günlerine doğru Amazon'un piyasa değeri 2 trilyon doları aşmıştı. Böylece Amazon 2 trilyon dolar piyasa değerine sahip beşinci şirket olmuştu.

ABD borsalarındaki yükseliş 1 trilyon dolar eşiğini yeni şirketlerin aşacağının sinyallerini vermeye başladı. Son haftalarda büyük bir toparlanma yaşayan Tesla, 1 trilyon dolarlık piyasa değerine doğru ilerliyor. Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway ise Tesla'dan bile daha yakın. Haftabaşında bu eşiği kısa süreliğine aşan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TMSC), kulübe en yakın şirket olduğunu gösterdi

Eli Lilly ve Broadcom ise 1 trilyon doların altında kalan en büyük beş şirketin geri kalanını oluşturuyor. Bu devler arasında sadece Taiwan Semiconductor, ABD'li bir şirket değil.

Taiwan Semiconductor

Taiwan Semiconductor'ın piyasa değeri 9 Temmuz itibarıyla 957 milyar dolar olarak kaydedildi. Şirket, Nvidia, Apple, Broadcom ve birçok diğer firma için çip üretiyor. Yapay zeka çipleri sayesinde büyüme yeniden ivme kazandı. Taiwan Semiconductor, Haziran ve ikinci çeyrek satışlarını Çarşamba günü, ikinci çeyrek kazançlarını ise 18 Temmuz'da açıklayacak. 2024 yılında %77,4 oranında değer kazanan TSM hissesi, Pazartesi günü rekor seviyeye ulaştı ancak Salı günü hafif bir düşüş yaşadı.

Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i

Warren Buffett'ın dev şirketi Berkshire Hathaway'in piyasa değeri 886,3 milyar dolar. Şirket, sigorta, demiryolu ve enerji pazarlarında büyük bir varlığa sahip ve yatırım portföyünde en büyük pay Apple hissesine ait. Berkshire Hathaway hisseleri 2024 yılında %15,1 oranında artış gösterdi. Şubat ayında rekor seviyeden sonra bir konsolidasyon sürecine giren Berkshire Hathaway hissesi, Cuma günü 50 günlük hareketli ortalama seviyesini yeniden kazandı. Resmi alım noktası 430 olarak belirlenirken, 24 Haziran'daki 417 seviyesinin üzerine çıkılması erken bir giriş fırsatı sunabilir.

Eli Lilly

Eli Lilly'nin piyasa değeri 886,2 milyar dolar. Şirket, diyabet ve kilo verme ilaçları Mounjaro ve Zepbound sayesinde büyük bir ivme kazandı. Ayrıca, Alzheimer ilacı FDA tarafından onaylandı. 2024 yılında %60 oranında artış gösteren Eli Lilly hissesi, üst üste 11 hafta boyunca yükseliş kaydetti. Pazartesi günü Eli Lilly, Morphic'i 3,2 milyar dolara satın almayı kabul etti.

Şirket Hisse adı Piyasa değeri (milyar dolar)
Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM $957.05
Berkshire Hathaway BRKB $886.34
Eli Lilly LLY $886.25
Tesla TSLA $836.62
Broadcom AVGO $806.84

Elon Musk'ın Tesla'sı

Tesla'nın piyasa değeri 836,6 milyar dolar. Elektrikli araç devi, batarya depolama ve diğer yapay zeka projeleriyle büyük umut vadediyor. Tesla, 2024'ün ilk iki çeyreğinde yıllık bazda düşen teslimat rakamlarına rağmen, ikinci çeyrekte beklentileri aştı. Tesla hisseleri, 2024 yılında %5,6 oranında artış gösterdi ve son 10 seansta %44 yükseldi.

Broadcom

Broadcom'un piyasa değeri 806,8 milyar dolar. Şirket, çip ve yazılım alanında faaliyet gösteriyor ve yazılım alanını çeşitli satın almalarla güçlendirdi. Broadcom hisseleri, 2024 yılında %55,3 oranında artış gösterdi. Haziran ayında rekor seviyeye ulaştıktan sonra geri çekildi.

Bu şirketler, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor ve yapay zeka ile yenilikçi projeler, bu devlerin piyasa değerlerini artırmada önemli bir rol oynuyor. Trilyon dolarlık kulübe katılacak yeni üyeleri izlemek heyecan verici olacak.

Kaynak: cnbce.com