Almanya mayısta 24,9 milyar euro ticaret fazlası verdi: İhracat beklenenden fazla azaldı

PAYLAŞ
  • Almanya'nın dış ticaret fazlası mayısta 24,9, 2024 genelinde ise 116,4 milyar euro oldu.
Almanya mayısta 24,9 milyar euro ticaret fazlası verdi: İhracat beklenenden fazla azaldı

Almanya’da mayıs ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Almanya’nın mayıs ayı ihracatı 131,6 milyar dolar olurken ithalatı ise 106,7 milyar dolar gerçekleşti.

Böylece Almanya mayıs ayında 24,9 milyar dolar cari fazla verirken ekonomik göstergeler kötüye gitti.

Almanya’nın ithalatı mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 azalırken ihracatı ise yüzde 3,6 geriledi. Reuters anketine katılan analistler ihracatın yüzde 1,9 azalmasını bekliyordu.

Almanya’nın AB ülkelerine yaptığı ihracat yüzde 2,5, AB dışı ülkelere yapılan ihracat yüzde 4,9 azaldı.

Almanya'nın 2024 dış ticaret dengesine bakıldığında Alman ekonomisi ocakta 26,8, şubatta 21,8, martta 21,3, nisanda 22,2 ve mayısta 24,9 milyar euro dış ticaret fazlası vermiş oldu.

Almanya'da mayıs ayı ihracatının 72,3 milyar eurosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 55,7 milyar euroluk bölümü de AB ülkelerinden gerçekleştirildi.

Nisan ayına göre, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2,5, bu ülkelerden yapılan ithalat ise yüzde 8,9 düştü.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı, mayısta nisan ayına kıyasla yüzde 10,2 düşerek 7,6 milyar euro oldu.

Söz konusu dönemde Almanya'nın diğer önemli ticaret ortağı ABD'ye ihracatı yüzde 2,9 gerileyerek 13,8 milyar euroya, Rusya'ya ihracatı ise yüzde 19,3 düşerek 600 milyon euroya düştü. Rusya'dan ithalat da yüzde 8 düşüşle 200 milyon euroya geriledi.

Analistlere göre, yavaşlayan küresel büyüme, jeopolitik gerilimler ve tüketicilerin yükselen enflasyonla baş etme çabası, Alman ihracatını olumsuz etkiliyor.

Çin'in ihracatta hedef pazar olmaktan ziyade giderek daha çok rakip ülke olmaya doğru evrilmesi de Alman ihracat sektörünü baskılıyor.

Öte yandan, Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü'ne (Ifo) göre, Alman ihracat sektörü yılın ikinci yarısına ivme kaybetmiş şekilde giriyor.

Ifo'nun mayısta 0,2 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, haziranda 1,3 puan azalarak eksi 1 puana geriledi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İhracatta şu anda net bir yön yok. İhracatın hala iyileşme göstermesi için çok fazla yol alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbce.com