Avrupa'da kuraklık krizi: Yeraltı suları tükeniyor, Atina susuz kalabilir
- Avrupa Birliği, giderek azalan yeraltı suyu rezervleri karşısında harekete geçmeye hazırlanıyor. Financial Times’ın ulaştığı belgelere göre, Avrupa Komisyonu, üye ülkeleri 2030 yılına kadar su kullanımını en az yüzde 10 oranında azaltmaya çağıracak.
- Yunanistan’da ise durum daha da kritik. Eğer acil önlem alınmazsa ve kuraklık eğilimi devam ederse, başkent Atina’nın önümüzdeki iki yıl içinde ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Birliği, giderek azalan yeraltı suyu rezervleri karşısında harekete geçmeye hazırlanıyor. Financial Times’ın ulaştığı belgelere göre, Avrupa Komisyonu, üye ülkeleri 2030 yılına kadar su kullanımını en az yüzde 10 oranında azaltmaya çağıracak. Önümüzdeki ay açıklanması beklenen bu plan, AB'nin su verimliliğine yönelik ilk resmi hedefini içerecek.
AB Çevre Komiseri Jessika Roswall, Financial Times’a verdiği demeçte, bireylerden politikalara kadar her seviyede su kullanımının yeniden düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Suyu nasıl daha verimli kullanmamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor. Duş alırken bile bunu aklımızda tutmalıyız,” ifadelerini kullandı.
İklim krizinin etkileriyle birlikte özellikle yaz aylarında artan kuraklık, Güney Avrupa’da su kullanımına yönelik kısıtlamaları yaygınlaştırdı. Özellikle havuz doldurma yasakları gibi uygulamalar bazı bölgelerde halihazırda devreye alınmış durumda.
Yunanistan’da ise durum daha da kritik. Ülkenin en büyük su şirketi Eydap’ın CEO’su Haris Sachinis, eğer acil önlem alınmazsa ve kuraklık eğilimi devam ederse, başkent Atina’nın önümüzdeki iki yıl içinde ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.