Cevdet Yılmaz'dan 'borsada vergi' açıklaması: Kazanç vergisi olmayacak

PAYLAŞ
  • NTV'ye konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz borsada kazanç vergisi olmayacağını ifade etti.
  • Yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine gerileleceğini söyleyen Yılmaz tek haneli enflasyon için 2026 yılını işaret etti.
Cevdet Yılmaz'dan 'borsada vergi' açıklaması: Kazanç vergisi olmayacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, borsada işlem vergisi ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Borsada kazanç üzerinden vergi alınmayacağını belirten Yılmaz, sadece işlem ücreti olarak 10 binde 1 oranında bir ücret tartışmasının yapıldığını söyledi.

NTV'de soruları yanıtlayan Yılmaz, vergi düzenlemelerinin enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltacak nitelikte olduğunu vurguladı. Sosyal medyada yer alan spekülatif söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, borsada kazançlar üzerinden bir vergi alınmayacağını, yalnızca küçük bir işlem ücreti alınmasının tartışıldığını yineledi.

Yılmaz, KKM'nin başından itibaren geçici bir düzenleme olduğunu ve görevini tamamladığını belirterek, "Artık adım adım oradan çıkıyoruz" dedi. Depremin bütçe ve cari açık üzerindeki etkilerini de değerlendiren Yılmaz, geçen yılı yüzde 5,2 bütçe açığı ile kapattıklarını, deprem harcamaları çıkarıldığında bu oranın yüzde 1,6 olduğunu söyledi. Bu yıl için ise yüzde 6,4'lük bir bütçe açığı öngörüsünde bulunduklarını ifade etti.

Enflasyon konusunda da açıklamalarda bulunan Yılmaz, enflasyonla mücadelede zemini güçlendiren adımlar attıklarını ve Mayıs'tan sonra enflasyonda düşüş sürecinin başladığını belirtti. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bu düşüşün devam edeceğini ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine ineceğini öngördüklerini söyledi. Ayrıca, 2026 yılında enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yıl sonunda yüzde 4'lük bir büyüme beklendiğini belirtti ve döviz ihtiyacının azaldığını söyledi. Seçim öncesi oluşan spekülatif havanın dağıldığını, seçim sonrası Merkez Bankası rezervlerinde 60 milyar doların üzerinde bir artış gerçekleştiğini ve piyasada güçlü bir toparlanma olduğunu ifade etti.