Chatham House Galip Dalay: İngiltere'nin AB ile kuracağı ilişki Türkiye için referans olabilir
- CNBC-e'de Küresel Görünüm programına konuk olan Chatham House Kıdemli Araştırmacısı Galip Dalay, İngiltere'deki seçim sonuçlarını ve İngiltere-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.
Chatham House Kıdemli Araştırmacısı Galip Dalay, CNBC-e'de Küresel Görünüm programının konuğu oldu.
İngiltere'de İşçi Parti'sinin lider çıktığı seçimleri değerlendiren Dalay, İngiltere'yi zorlu bir yolculuğun beklediğini söyledi.
Dalay'ın yorumlarında öne çıkan başlıklar şöyle:
"Brexit sonrası ülke, atması gereken adımları henüz atmış değil. Avrupa Birliği ile ilişkiler henüz tanımlanmadı, Amerika Birleşik Devletleri'nde serbest ticaret anlaşması vardı henüz tamamlanmadı. İngiltere, Brexit sonrası inşa etmeyi düşündüğü İngiltere'yi inşa etmiş değil. İşçi Partisi bu mirası devraldı. Sağlık, eğitim ve kamu altyapısı gibi büyük başlıklar var.
Muhafazakarlarla birkaç ayrışma noktası var. İşçi Partisi yeniden AB üyeliği talep etmese de yakın ilşkiler geliştireceğini ifade etmişti. Önümüzdeki dönemde iklim pozitif olacaktır. Bu Türkiye için de anlamlı.
Türkiye gibi ülkeler için önemli
Türkiye' de AB ile ilişkilendiği üyelik dışı alternatiflere açık olması gereken bir dönemde. Dolayısıyla İngiltere'nin AB ile kuracağı bir ilişki, Türkiye gibi ülkeler için referans olabilir.
Bir diğer ayrışma da göç konusunda. İşçi Partisi'nin göçmen yanlısı bir politika izleyeceğini düşünmüyorum ama Ruanda Planı gibi planları da uygulamayacaktır. Ukrayna'ya yaklaşım ABD ile ilişkiler, Çin meselesi ve Ortadoğu ile ilgili konularda devamlılık, değişimden daha baskın olacak. Bu da Türkiye ile ilişkilerin geleceği ile ilgili önemli mesajlar içeriyor.
Türkiye ile ilişkilerde sürekliliğin daha baskın unsur olacağını düşünüyorum. İngiltere ile Türkiye ilişkilerinin; Türkiye ile ABD, Türkiye ile Avrupa ilişkilerine göre en temel fark iç politika unsurlarının o kadar baskın olmaması.
Bu nedenle İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde farklılıkları yönetme konusu AB ve ABD'ye göre daha mahir görünüyor. Türkiye'nin Batı ile farklılıaştığı birçok başlıkta aslında İngiltere de farklı düşünmüyor. Fakat bunu kamusal bir alana taşımıyor. Bu yüzden İngiltere-Türkiye ilişkisi muhtemelen Batı'daki en iyi işleyen ilişki konumunda. Temel esaslarda bir değişiklik beklemiyorum ama benim beklediğim değişiklik büyük güçler rekabetinde İngiltere ve Türkiye arasındaki ayrışma. Büyük güç rekabeti İngiltere'nin jeopolitik duruşunun daha da kristalleşmeye yaklaştı. İngiltere, ABD'ye yaklaştı. Türkiye ise büyük güçler rekabetinde daha hibrit jeopolitik bir sistem olabileceğini ortaya koyuyor. İngiltere ise en önemli aktörün yanında yer alıyor.
İşçi Partisi döneminde Türkiye ile ilişkilerde ana mahiyette bir değişim olmayacaktır ama demoratikleşme ve insan hakları gibi konularda bir söylem gelişebilir."
İngiltere'de yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde Avam Kamarasına 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti.