CrowdStrike'ın rakipleri krizi fırsata çevirdi

PAYLAŞ
  • CrowdStrike, Temmuz ayında yaşanan büyük bir yazılım hatası nedeniyle küresel bir BT kesintisi yaşarken, rakipleri bu durumu kendi ürünlerini tanıtmak için kullanıyor.
  • Şirketin SentinelOne ve Palo Alto Network gibi rakipleri piyasa değerini bir ayda artırdı.
  • Piyasa değerinin dörtte biri yaşanan kriz sonrası silinen CrowdStrike'ın CEO'su Michael Sentonas ise şirketin bu olaydan daha güçlü çıkacağını savundu.
CrowdStrike'ın rakipleri krizi fırsata çevirdi
Fotoğraf: Reuters

CrowdStrike, geçtiğimiz ay yaşanan büyük bir yazılım hatası nedeniyle küresel çapta bir BT kesintisine neden oldu. Windows işletim sistemine sahip kurumsal cihazlarda ortaya çıkan sorunun etkileri CrowdStrike özelinde devam ediyor. Şirketin rakipleri bu durumu kendi lehlerine çevirmeye çalışıyor.

Financial Times'ta yer alan habere göre şirketin başkanı Michael Sentonas, rakiplerinin bu durumu kullanarak müşteri korkusu yaratmaya ve pazar payını çalmaya yönelik girişimlerini şüpheli olarak değerlendiriyor.

Dünya genelinde 8,5 milyon cihazın devre dışı kalmasına neden olan krizi 19 Temmuz günü başladı. Bu olay, uçuşları iptal ederken, hastane randevularını aksattı, yayıncıları etkiledi. Bu büyük aksaklık, özellikle siber güvenlik alanında rekabetin yoğun olduğu bir dönemde, SentinelOne ve Trellix gibi rakiplerin CrowdStrike’ı hedef almasına zemin hazırladı.

SentinelOne CEO'su Tomer Weingarten, bu büyük kesintiyi CrowdStrike'ın kötü tasarım kararları ve riskli mimarisi ile ilişkilendirdi. Weingarten, şirketinin ürünlerinin daha güvenli olduğunu savundu.

CrowdStrike CEO'su Sentonas ise bu tür saldırıların güven sektöründe uzun vadede başarılı olamayacağını ifade etti. Sentonas, "Endüstrimiz güven üzerine kuruludur, ve insanlar hızla gerçeği ayırt edebilir" dedi.

CrowdStrike'ın zor zamanlarını rakipleri değerlendiriyor

Kesintiden bu yana, SentinelOne ve Palo Alto Networks gibi rakiplerin hisse hisseleri yükseliş gösterdi. Verilere göre 19 Temmuz-20 Aralık arası SentinelOne'ın piyasa değeri yüzde 19 arttı ve 7,4 milyar dolara ulaştı. Bir başka rakip Palo Alto Network'ün piyasa değeri de yüzde 13 yükseldi ve 120 milar dolara ulaştı. Aynı süreçte CrowdStrike’ın piyasa değeri yaklaşık dörtte bir oranında düştü. Şirketin piyasa değeri şimdilerde 64 milyar dolar. Ancak Sentonas, şirketin bu olaydan daha güçlü çıkacağına inandığını belirterek, "Kesinlikle eminim ki, bu olayın ardından çok daha güçlü bir organizasyon haline geleceğiz" dedi.

BT araştırma şirketi Gartner, CrowdStrike’ın geçen yıl kurumsal uç nokta güvenliği pazarındaki gelir payının, Microsoft’tan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

CrowdStrike’ın daha küçük rakipleri, kendilerini farklılaştırmaya çalışırken, ürünlerinin bir işletim sisteminin tamamını kontrol eden çekirdeğine, yani kerneline nasıl eriştiğine odaklanıyor.

Kerneldeki hatalı yazılım tüm sistemi çökertme potansiyeline sahip. Bunu temmuz ayındaki CrowdStrike krizinde tüm dünya görmüş oldu.

CrowdStrike, kitlesel kesintinin tekrarlanmaması için yeni kontroller ve aşamalı güncellemeler getireceğini açıkladı. Sentonas, şirketin kernele yerleşik olmasının, siber tehditlere karşı maksimum koruma sağlamak için gerekli olduğunu söyledi:

"Kernelde olmamızın nedeni, sistemde olup biten her şeye dair bir görünürlük elde etmemizi sağlamasıdır."