Ekonomist Harry Dent: S&P'de yüzde 86'lık bir düşüş görebiliriz

PAYLAŞ
Ekonomist Harry Dent: S&P'de yüzde 86'lık bir düşüş görebiliriz

Ünlü ekonomist ve Büyük Buhran üzerine yazdığı kitabı ile "New York Times Çok Satanları" arasında yerini alan Harry Dent, yıllardır öngördüğü büyük bir çöküş ve ardından gelecek ekonomik bunalım konusunda bir uyarı daha yaptı.

Fox Business'a konuşan Dent, borsanın, 1929 yılında yaşanan ve derin bir ekonomik yıkıma sebep olan Büyük Buhran sırasında görülenlerden daha kötü bir çöküşle sonuçlanacak dik bir düzeltmeyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

S&P'de yüzde 86, Nasdaq'ta yüzde 92 düşüş öngördü

Dent, son on yılda varlık fiyatlarını şişiren aşırı gevşek para ve maliye politikası nedeniyle hisse senetlerinin "tüm baloncukların baloncuğu" içinde olduğunu söyledi. Dent, bu balonun nihayet patladığında S&P 500'ün yüzde 86'ya, Nasdaq Composite'in ise yüzde 92'ye kadar değer kaybedebileceğini tahmin ediyor. Çip üreticisi Nvidia gibi şu sıralar çok göz önünde olan hisselerde ise değer kaybının yüzde 98 seviyelerine kadar ulaşabileceğini öngörüyor.

Fox Business Network ile yaptığı röportajda Dent, "Bu şey patlamak zorunda. Zirve noktalardayız" dedi. "Ekonomiyi sonsuza kadar ekstra parayla doldurmak aslında genel ekonomiyi uzun vadede iyileştirebilir. Biz bunun böyle olup olmadığını ancak bu balon patladığında göreceğiz " yorumlarını yapan Dent, merkez bankaları tarafından yaratılan bol paraya işaret etti.

"İkinci teknoloji balonu kapıda"

Faiz oranlarının da son on yılın büyük bölümünde aşırı düşük kaldığına ve bunun da varlık fiyatlarının şişmesine yardımcı olduğunu söyleyen Dent " 2008 ve 2009'da yaşadığımızdan daha büyük bir çöküş beklemelisiniz" dedi. 2000'li yıllardaki dot-com balonuna atıfta bulunarak "Bu gerçekten ikinci teknoloji balonu " diye ekledi.