Elon Musk şirketlerini nasıl yönetiyor?

PAYLAŞ
  • Elon Musk, Tesla, X, SpaceX gibi birçok şirketi yönetirken, gereksiz toplantaları ve karmaşık süreçleri ortadan kaldırarak ekiplerin odaklanmasını sağlıyor.
  • Küçük ekiplerle çalışmayı tercih eden Musk, Parkinson Yasası'na uygun şekilde son tarihler vermeyi seviyor. Bu sayede 6 ayda yapılacak işin 6 günde tamamlandığına ilişkin bir örnek bile var.
Elon Musk şirketlerini nasıl yönetiyor?

Elon Musk, aynı anda birçok şirket yönetiyor. Bunlar arasında Tesla, X ve SpaceX ilk akla gelenler olurken, Neuralink, xAI ve Boring Company'de de çalışmalar devam ediyor.

Musk’ın aynı anda birden çok şirketi yönetirken uyguladığı bazı stratejiler var. Elon Musk'ın hayatını yakından takip eden ve bir biyografi kitabı yazan Walter Isaacson, Musk'ın şirketleri yönetme şeklini anlattı.

Aşırı detaylara yer yok: Elon Musk, gereksiz toplantılardan, karmaşık süreçlerden ve kurallardan kaçınıyor. Ekiplerin, sadece ürün geliştirmeye odaklanmalarını sağlamak için tüm fazlalıkları ortadan kaldırıyor.

Küçük ekipler daha iyi: Büyük ekipleri sevmeyen Musk, küçük ekiplerle küçük toplantılar yaparak daha fazla iş yapıldığını düşünüyor. Musk'a göre büyük ekiplerde odaklanma eksikliği var. Küçük takımlar ise bu konuda daha iyi. Musk’ın doğrudan altında çalışan Andrej Karpathy, düşük performans gösterenleri işten çıkarma konusunda Musk'ın oldukça katı olduğunu belirtiyor.

Sıkışık son tarihler: Musk, "stunt" adını verdiği yoğun çalışmalara sıkça başvuruyor. Takımları için imkânsız görünen son tarihler belirleyerek, bu tarihlerde hedefi tamamlamayı zorunlu kılıyor. Walter'ın biyografisinde, Musk’ın altı ayda yapılacak bir işi altı günde tamamladığına dair bir örnek bile var. Parkinson Yasası'nı uygulayan Musk, işin tamamlanması için gereken süre ne kadar kısıtlı olursa, işin o kadar hızlı biteceğine inanıyor.

Parkinson Yasası: Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.

Sorumluluğu alan çalışanlar: Musk, mühendislerin tasarladığı otomobil veya roket bileşenlerinin üzerine isimlerini yazarak, ekip üyelerine bir gurur ve sorumluluk hissi veriyor. Bu, başka bir şekilde sağlanması zor bir kültür oluşturuyor.

Elon Musk, etkili delegasyonun ve kültürün önemini anlayarak, altı milyar dolarlık şirketleri başarıyla yönetiyor. Bu sayede ekipleri ve şirketleri, en yüksek verimlilik seviyesine ulaşarak çalışabiliyor. Çoğu kurucunun bile anlayamadığı bu yaklaşım, iş dünyasında bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.