Elon Musk’tan “America Party” hamlesi: İki partili sisteme karşı yeni bir siyasi duruş mu?

PAYLAŞ
  • Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iki partili siyasi yapıya yönelik eleştirilerini artırarak “America Party” (Amerika Partisi) adını verdiği yeni bir oluşumu duyurdu.
  • Ancak, cumartesi günü itibarıyla Federal Seçim Komisyonu (FEC) kayıtlarında "America Party" adına herhangi bir resmi başvuru bulunmadı. Bu durum, Musk’ın duyurusunun henüz yasal bir adım olarak atılıp atılmadığına dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
Elon Musk’tan “America Party” hamlesi: İki partili sisteme karşı yeni bir siyasi duruş mu?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iki partili siyasi yapıya yönelik eleştirilerini artırarak “America Party” (Amerika Partisi) adını verdiği yeni bir oluşumu duyurdu. Musk, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD halkının "israf ve yolsuzlukla ülkeyi iflasa sürükleme konusunda tek partili bir sistemde yaşadığını" savundu.

Parti resmen kayıtlı değil

Ancak, cumartesi günü itibarıyla Federal Seçim Komisyonu (FEC) kayıtlarında "America Party" adına herhangi bir resmi başvuru bulunmadı. Bu durum, Musk’ın duyurusunun henüz yasal bir adım olarak atılıp atılmadığına dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Ankete geniş katılım, ancak temsili değil

Musk, parti duyurusunu, kullanıcılarına yönelttiği "İki partili (bazılarının deyimiyle tek partili) sistemden bağımsızlık ister misiniz?" sorusunu içeren bir anketin hemen ardından yaptı. Ankete 1,2 milyon kişi katılırken, yüzde 65,4’ü “evet” oyu verdi. Ancak bu sonuçların, Musk’ın platformda en fazla takipçiye sahip kullanıcı olması ve kendi gönderilerinin görünürlüğünü artırmakla suçlanması nedeniyle kamuoyunu temsil ettiğini söylemek güç.

Stratejik hedef: Az sayıda sandalye üzerinde yoğunlaşmak

Musk, “America Party” ile ilgili açıklamalarında bu oluşumun, yasa yapım süreçlerinde etkili olabilmek için "yalnızca 2-3 Senato ve 8 ila 10 Temsilciler Meclisi bölgesine lazer odağıyla yoğunlaşabileceğini" belirtti. Bu, partinin ülke genelinde değil, belirli kilit bölgelerde etkili olmayı hedeflediğini gösteriyor.

Arka plan: Trump ile gerilen ilişkiler

Musk, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin ilk beş ayında "Devlet Verimliliği Departmanı"nın (DOGE) başında yer almış, sık sık kabine toplantılarına katılmış ve kendisini "first buddy" (ilk dost) olarak tanımlamıştı. Ancak ikili arasındaki ilişkiler, geçen ay Musk’ın Trump’ın harcama tasarısına yönelik sert eleştirileriyle bozulmaya başladı. Musk, tasarıda borç tavanının yükseltilmesine karşı çıkarken, daha sonra Trump’ı Jeffrey Epstein belgelerinde yer almakla suçladı bu paylaşımı kısa süre içinde sildi. Bu gelişmelerin ardından Trump, Musk’ın şirketlerine verilen devlet kontratlarını iptal etme tehdidinde bulunmuş ve basına yaptığı açıklamalarda "Onu sınır dışı etmeyi değerlendirmemiz gerekebilir" ifadesini kullanmıştı.