Fed/Cook: 'Bir noktada' faiz oranlarını düşürmenin zamanı gelecek

PAYLAŞ
  • Fed Guvernörü Lisa Cook, ekonominin performansının beklentilerini karşılaması halinde Fed'in faiz indirimi yolunda olduğunu belirtti.
  • Cook, Fed'in ne zaman harekete geçebileceğine dair net bir zaman aralığı vermekten kaçındı.
  • CME FedWatch verilerine göre piyasa eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini yüzde 59,5 olarak fiyatlıyor.
Fed/Cook: 'Bir noktada' faiz oranlarını düşürmenin zamanı gelecek

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Lisa Cook, Salı günü yaptığı açıklamada, ekonominin performansının beklentilerini karşılaması halinde Fed'in faiz indirimi yolunda olduğunu belirtti. Ancak Cook, Fed'in ne zaman harekete geçebileceğine dair net bir zaman aralığı vermekten kaçındı.

New York Ekonomi Kulübü toplantısı öncesinde hazırlanan konuşma metninde Cook, "Mevcut politikamız, ekonomik görünümdeki herhangi bir değişikliğe gerektiği şekilde yanıt verecek şekilde iyi konumlandırılmış" dedi. Ayrıca, enflasyonda kayda değer ilerleme sağlandığını ve işgücü piyasasının yavaş yavaş soğuduğunu belirtti. Cook, "Bir noktada ekonomide sağlıklı bir dengeyi korumak için politika kısıtlamalarının düzeyinin düşürülmesi uygun olacaktır," dedi ve ekledi: "Bu tür bir ayarlamanın zamanlaması, ekonomik verilerin nasıl geliştiği ve ekonomik görünüm ile risk dengesi açısından ne anlama geldiğine bağlı olacaktır."

Cook ayrıca yaptığı açıklamada mevcut para politikası ortamını "kısıtlayıcı" olarak nitelendirdi.

İstihdam piyasası hakkında, Cook, "Birçok gösterge istihdam piyasasının kabaca pandemi öncesindeki seviyede olduğunu gösteriyor; sıkı ama aşırı ısınmamış," dedi. Ayrıca, finansal sistemin "bazı kırılganlıklarının yanı sıra önemli dayanıklılık kaynaklarına da" sahip olduğunu ve genel olarak finansal sistemin herhangi bir şoku "alışılmadık derecede artıracak" bir durumda bulunduğunu belirtti.

CME FedWath verilerine göre piyasa eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini yüzde 59,5 olarak fiyatlıyor.