"İngiltere Ağustos ayında faiz indirimine gidebilir"

PAYLAŞ
  • İngiltere'de Para Politikası Kurulu (MPC) eski üyesi Michael Saunders, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Ağustos ayında faizleri indirebileceğini öngörüyor.
"İngiltere Ağustos ayında faiz indirimine gidebilir"

İngiltere'de Para Politikası Kurulu (MPC) eski üyesi Michael Saunders, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranlarını yakın zamanda, muhtemelen Ağustos ayında düşüreceğini öngörüyor. Saunders, Reuters Küresel Piyasalar Forumu'nda (GMF) yaptığı açıklamada, enflasyon ve ücret verilerinin MPC'nin Mayıs ayı tahminleriyle uyumlu olduğu sürece faiz indiriminin mümkün olduğunu belirtti.

2016-2022 yılları arasında MPC üyesi olan Saunders, "Veriler iyi olursa yakın zamanda kesintiye gideceklerinin açıkça sinyalini verdiler" dedi. Saunders, diğer MPC üyelerinin de aynı yönde hareket ederek faiz indirimi kararına destek vereceklerini tahmin etti. BoE'nin piyasaları hazırlamak için yeterince çaba harcadığını ifade eden Saunders, MPC'nin beşi BoE içinden ve dördü merkez bankası dışından olmak üzere dokuz üyeden oluştuğunu hatırlattı.

BoE, 4 Temmuz ulusal seçimleri öncesinde banka faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5,25 ile 16 yılın en yüksek seviyesinde tuttu. Bazı politika yapıcılar, faiz indirimi yapmama kararlarının "iyi dengelenmiş" olduğunu belirtti. Oxford Economics'in kıdemli danışmanlarından Saunders, İşçi Partisi'nin seçimlerde büyük bir galibiyet almasıyla piyasaların rahatlayacağını öngördü. Saunders, "Piyasalar ve yatırımcılar Muhafazakar hükümetin sonunu görmekten üzülmeyecekler" dedi.

Saunders, İşçi Partisi'nin sonbahar bütçesinde muhtemelen zorlu harcama planları hazırlayacağını, ancak büyük vergi artışlarının beklenmediğini belirtti. "Daha sonra, ekonomi iyiyse, mali kurallar dahilinde kalarak, önümüzdeki yıllarda kamu harcama planlarına kademeli olarak ekleme yapacaklar" dedi. İşçi Partisi'nin BoE'nin para politikasını etkileyecek potansiyel bir zafer görmediğini de sözlerine ekledi.

Saunders, BoE'nin 2025 yılı sonuna kadar 25 baz puanlık artışlarla yedi kez faiz indirimi yapacağını ve politika faizi oranının yüzde 3,5'lik nötr oranına "yakın" olacağını öngörüyor. "Bu yıl iki ila üç kesinti bekliyorum, geri kalanı gelecek yıl - yine biraz aylık verilere bağlı" dedi. Faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentileri bu yıl boyunca önemli ölçüde azaldı ve şu anda 2024 için yalnızca iki adet 25 baz puanlık indirim fiyatlanıyor.