İstifa zinciri: CEO'lar neden koltuk bırakıyor?

Janset Atacan
PAYLAŞ
  • ABD'de geçen yıl halka açık 373 şirketin üst düzey yöneticisi istifa etti.
  • Türkiye'de aralarında CEO'ların da olduğu üst düzey yöneticilerin yüzde 53’ü gelecek beş yıl içinde işinden ayrılmayı düşünüyor.
  • Data Expert İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hasan Altunkaya ve Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, CEO'ların istifa trendini CNBC-e'ye değerlendirdi.
İstifa zinciri: CEO'lar neden koltuk bırakıyor?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli koçluk zinciri ve işe yerleştirme şirketi Challenger, Gray & Christmas, 2024 yılında halka açık 373 şirketin üst düzey yöneticisinin istifa ettiğini açıkladı. Bu sayı 2023’e göre yüzde 24 daha fazla. 2024 yılında ABD’de en az 25 çalışanı olan şirketler içinde 2 bin 221 CEO görevinden ayrıldı.

Ortalama CEO maaşı S&P 500’de geçen yıl 16,4 milyon dolara çıkarak yeni bir rekora ulaştı. Ancak küresel piyasalardaki durgunluk, kişisel değerlerdeki dönüşüm, yapay zeka, pandemi sonrası değişen kurumsal yapı mekanizması C-level yöneticiler başta olmak üzere çok sayıda üst düzey yönetici portföyünde incelmeye yol açtı.

İstifa zinciri: CEO'lar neden koltuk bırakıyor? - Resim : 1


CNBC-e’ye konuşan Data Expert İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hasan Altunkaya, Türkiye’deki CEO’lar arasında da benzer bir trendin görüldüğünü doğruladı. Üst düzey yöneticilerin yüzde 53’ünün gelecek beş yıl içinde işinden ayrılmayı düşündüğünü söyleyen Altunkaya, Data Expert’ün yaptığı ve bir şirkette çalışan C-level kişileri kapsayan araştırmanın detaylarını paylaştı.

Araştırmaya göre, üst düzey yöneticilerin yüzde 24’ü mevcut ücret ve yan haklardan memnunken yüzde 76’sı memnun değil. Yüzde 39’u yaptığı işi severken yüzde 61’i sevmiyor. İşini değiştirmek istemeyen bir kesim de yok değil. Yüzde 26’sı işini değiştirmemekten yana.

Riskli ve stresli çalışma ortamı CEO'ları görevden uzaklaştırıyor

Üst düzey yöneticilerin işten ayrılma sebeplerinden biri, riskli ve stresli çalışma ortamı. Altunkaya, C-level kişilerin bir şirkette çalışma süresinin 10 yıldan beş yıla düştüğünü belirtiyor. CEO’ların görevlerinden ayrılmasının ABD’de bir trende dönüştüğüne ve bu trendin Türkiye’ye yansıdığına dikkat çeken Altunkaya, “Yeni işbirlikleri ve liderlere olan ihtiyaç daha fazla artıyor” diyor ve gelecekte daha genç CEO’ların yönetim koltuğuna oturacağını sözlerine ekliyor. Altunkaya için yeni liderlerde bulunması gereken beş özellik var: Esneklik, empati, stratejik düşünme, yenilikçi liderlik, psikolojik dayanıklılık. Siber güvenlik ve yapay zeka alanındaki gelişmelerin giderek öne çıkacağını ifade eden Altunkaya, bu alanlarda gelişme göstermeyen CEO’nun koltuğundan vazgeçmesi gerekeceğine de inanıyor.

Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan da yapay zekanın stratejik etkiye sahip olduğu fikrinde. CNBC-e'ye değerlendirmede bulunan Turan bu etkiyi şöyle açıklıyor: “Yapay zekayla birlikte yöneticilerin yönetim kapasitelerinde önemli bir sorgulama ve değişim söz konusu oluyor.” Öte yandan, CEO’ların görevlerinden ayrılmalarında yapay zekanın doğrudan etkisini olmadığı görüşünü de sunuyor: “Henüz çeşitli ve net araştırmalar yok.”

CEO'ların empati kurması gerekiyor

Şirketlerin CEO’lardan beklediği yetkinlik setlerinin önceki yıllara kıyasla değiştiğinin altını çizen Turan, “Bugün etkili bir CEO’nun bir taraftan yeni stratejiler ışığında değişimi yönetirken bir taraftan teknolojideki fırsatları anlayıp hayata geçirmesi, bir taraftan performansı korur ve geliştirirken bir taraftan da insana dokunabilmesi gerekiyor. Bunlar farklı özellikleri ve farklı yetkinlikleri bünyesinde barındıran CEO arayışını hızlandırdığı gibi kendini bu yönde geliştiremeyen CEO’ların da yavaş yavaş denklemin dışına çıkmasına neden oluyor olabilir.” şeklinde konuşuyor.

  • Zamanın ruhunu yakalayan yetenekler: Turan, gelecek 10 yıl içinde CEO’ların kendilerini yeni dönemin farklı paydaş beklentilerine hazırlamaları ve bu beklentileri karşılayacak şekilde gelişimlerini yönetmeleri gerektiği kanısında. Yönetim kurulları, müşteriler ve sektör paydaşlarının CEO’lardan beklentilerinin değiştiğini vurgulayan Turan, CEO’ların “zamanın ruhuna uygun akışkan yetkinlikler” kazanmasının önemli olduğunu düşünüyor: “Bu etkili bir farkındalık ve yetkinlik seti yönetimini beraberinde getiriyor. Bu konunun CEO’ların önündeki en büyük meydan okuma olduğuna inanıyorum.”