Microsoft çalışanlarına DeepSeek kullanmayı yasakladı

PAYLAŞ
  • Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamada, çalışanlarının DeepSeek uygulamasını kullanmalarına izin vermediklerini belirtti. Gerekçe olarak ise veri güvenliği ve Çin propagandası endişeleri gösterildi.
Microsoft çalışanlarına DeepSeek kullanmayı yasakladı

Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamada, çalışanlarının DeepSeek uygulamasını kullanmalarına izin vermediklerini belirtti. Gerekçe olarak ise veri güvenliği ve Çin propagandası endişeleri gösterildi.

Smith, “Microsoft’ta çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Hem masaüstü hem de mobil platformlarda kullanılabilen uygulama, Microsoft’un kendi mağazasında da yer almıyor.

Smith, şirketin DeepSeek’i Microsoft Store’da yayınlamamasının da bu güvenlik ve içerik kaygılarından kaynaklandığını söyledi. Bu açıklama, DeepSeek’e kısıtlama getiren pek çok kurum ve ülkenin ardından Microsoft’un bu konudaki ilk açık tutumu oldu.

Veriler Çin’de saklanıyor, içerikler sansürlü

DeepSeek’in gizlilik politikasına göre kullanıcı verileri Çin'deki sunucularda depolanıyor. Bu veriler, Çin yasalarına tabi olup, istihbarat kurumlarıyla paylaşılması yasal olarak zorunlu tutuluyor. Öte yandan uygulama, Çin hükümeti tarafından hassas kabul edilen konularda da ciddi bir içerik sansürü uyguluyor.

Microsoft, modeli değiştirdiğini açıkladı

Her ne kadar Smith, DeepSeek uygulamasını eleştirmiş olsa da, Microsoft bu yılın başlarında viral hale gelen DeepSeek R1 modelini kendi bulut hizmeti Azure’da sunmaya başlamıştı. Ancak Smith’e göre bu, uygulamanın doğrudan sunulmasından farklı.

Çünkü DeepSeek açık kaynaklı bir model. Bu da kullanıcıların modeli indirip kendi sunucularında çalıştırabilmesine olanak tanıyor. Böylece veriler Çin’e gönderilmeden hizmet sunulabiliyor. Ancak bu durum, propaganda içeriği yayma ya da güvensiz kod üretme gibi diğer riskleri ortadan kaldırmıyor.

Senato’daki konuşmasında Smith, Microsoft’un DeepSeek’in yapay zeka modeline müdahale ederek “zararlı yan etkileri” ortadan kaldırdığını da söyledi. Ancak şirket, bu müdahalenin tam olarak ne şekilde yapıldığına dair ayrıntı paylaşmadı.

Microsoft daha önce yaptığı açıklamada, DeepSeek’in Azure platformunda yayınlanmadan önce kapsamlı bir güvenlik ve test sürecinden geçtiğini belirtmişti.

Rakip olmasına rağmen istisnalar var

DeepSeek, Microsoft’un kendi yapay zeka sohbet asistanı Copilot’a doğrudan rakip konumunda. Ancak Microsoft, tüm rakip sohbet botlarını uygulama mağazasından men etmiyor. Örneğin, Perplexity Windows mağazasında erişilebilir durumda. Buna karşın, Google’ın Chrome tarayıcısı ve Gemini sohbet botu gibi uygulamaları mağazada bulunmuyor.