Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin kullanımı G7'de konuşulacak

PAYLAŞ
  • G7 Liderler Zirvesi, 13-15 Haziran arasında gerçekleştirilecek.
Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin kullanımı G7'de konuşulacak
AA

Dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna için kullanılması G7 Zirvesi'nde ele alınacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın savaş sonrası yeniden inşası için uluslararası desteği artırmaya yönelik Berlin'de düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada, "Şimdi Rusya'ya bedel ödetiyoruz" dedi.

G7 liderleri bu hafta Apulia'da zirve için bir araya gelecek. Zirve, 13-15 Haziran'da gerçekleştirilecek.

ABD varlıkların süresiz dondurulmasını istiyor

Financial Times'ın elde ettiği bir tartışma belgesine göre Amerika Birleşik Devletleri, AB'nin Moskova'ya yönelik yaptırımları süresiz olarak uzatılması durumunda, dondurulan Rus varlıklarından elde edilecek karlarla geri ödenmek üzere Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık bir kredi vermeye hazır.

Washington, ABD'nin geri ödemeler konusunda zor durumda kalmamasını istiyor. Bunun için AB'nin oy birliğiyle yenilememesi halinde, Rus devlet varlıklarına yönelik yaptırımları savaşın sonuna kadar uygulayacağına dair garanti istiyor. AB rejiminde yapılacak böyle bir değişiklik AB rejiminde yapılacak böyle bir değişiklik, yaptırım kararları üzerindeki düzenli veto hakkını koruyan Macaristan'ın Viktor Orbán'ı da dahil olmak üzere liderlerin onayını gerektirecek.

Washington G7 Liderler Zirvesi öncesinde bir anlaşmaya varılmasını istiyor.

Almanya plana sıcak bakıyor

Almanya, ABD'nin çoğu Avrupa'da yer alan dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirle Ukrayna'ya 50 milyar dolar yardım yapılmasını öngören planını desteklemeye hazır.

Savaş nedeniyle AB ülkeleri Rusya Merkez Bankasının yaklaşık 200 milyar Euro'sunu dondurmuştu. Rus varlıklarını tutan finansal kurumlar, varlıkların vadesi geldikçe yeniden yatırım yaparak önemli bir kazanç sağlıyor.

Dondurulan rezervlerin 180 milyar Euro'su, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear'da muhafaza ediliyor. Dolayısıyla kurumun bilançosundaki varlıklar da hızla artıyor ve şirket, büyük bir faiz geliri sağlıyor.

Euroclear, AB yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarının faizinden geçen yıl 3 milyar avrodan fazla gelir elde etmişti. Geçen yıl Euroclear, Rus varlıklarının yatırıma dönüştürülmesinden yıllık 3 milyar Euro kar etti. Böylece kar, Ukrayna'nın silah ve mühimmat alımında kullanılabilecek.