Rusya dolara alternatif ödeme platformu için çalışıyor

PAYLAŞ
  • Rusya dolara alternatif bir ödeme platformu geliştirmek için çalışıyor. Amaç doların uluslararası ticaretteki ağırlığını kırmak.
  • Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, platformun bazı üllkelerle birlikte geliştirilmekte olduğunu söyledi. Lavrov ülkelerin adını ya da platformun hayata geçeceği tarihi açıklamadı.
  • Çin - Rusya arasındaki ticari ilişkilerde yerli para kullanım oranı yüzde 92'ye yükselmişti. Rusya lideri Putin, Türkiye'yle ticarette de yerli para kullanmak istediklerini ifade etmişti.
Rusya dolara alternatif ödeme platformu için çalışıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
AA

Rusya doların hakimiyetini hedef almayı planlıyor.

ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarıyla boğuşan Rusya, dolara alternatif bir platform oluşturma planını dünyaya duyurdu.

Rusya'nın ana planı karşılıklı ticaret için ulusal para birimleriyle ödeme yapılmasına olanak sağlamak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, platformun bir grup gelişmekte olan ülke ile birlikte geliştirildiğini söyledi.

Devlet ajansı TASS'a konuşan Rus bakan, bu ülkelerin adını açıklamadı. Söz konusu platformun ne zaman hayata geçeceği de henüz resmiyet kazanmış değil.

Lavrov, Nisan ayında yerel medyaya dijital para birimine dayalı bir ödeme sisteminin tanıtımını yapmıştı. Bu da söz konusu platformun dijital para birimi ile dolara alternatif olacağı yönündeki beklentiyi artırdı.

Ancak dolar dünyanın finans sisteminde o kadar yerleşik ve yaygın ki, çok az kişi onun tahttan indirilebileceğini düşünüyor. Bu kişilerden birisi de Goldman Sachs'ın Küresel İlişkiler Başkanı Jared Cohen. Cohen, dünyanın henüz doların yerine bir para birimi koymaktan çok uzak olduğunu belirtti.

Çin - Rusya ticaretinin yüzde 92'si yerli parayla yapıldı

Çin'in resmi yayın organlarından Global Times'da yer alan Mart 2024 tarihli habere göre Rusya ve Çin arasında gerçekleşen ticaretin yüzde 92'si yerli parayla yapıldı. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 240 milyar doların üzerindeydi.

Putin'in Türkiye ile de yerli para kullanmak istiyor

Rusya Devet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te Soçi'de bir araya gelmişti. Rus lider Putin görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Yerli para birimi kullanma konusunda kararlılığımızı sunduk. Dolar ve euro para birimlerini daha az kullanma konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullanmıştı.