Şimşek: Dezenflasyon programı rayında, hesabınızı buna göre yapın
- Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu toplantısında bankacılara seslendi.
- Bugün itibarıyla dezenflasyon programının rayında olduğunu belirten Şimşek, "Hem bankacılık hem de reel sektörün hesabını buna göre yapmasında fayda görüyorum" dedi.
- "Bazı sektörlerde sıkıntı olduğunu biliyoruz" diyen Şimşek, sorunların farkında olduklarını ve gerekli tedbirleri zamanında aldıklarını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu toplantısında konuştu.
Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Ekonomik program sektör tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor. Ekonomik aktörlerin birçoğunda olduğu gibi bankacılık sektörü de programın yan etkilerini hissediyor. Geçici yan etkileri yönetmemiz gerekiyor. Bankacılık sektörümüzün piyasa değeri ikiye katlanmış durumda. Karlılık gibi konularda arzulanan noktada değil ama piyasanın değerlendirmesi çok olumlu.
"Dezenflasyon programı rayında"
Programın özü fiyat istikrarını sağlamak, sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarı olmazsa olmaz. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar dezenflasyon programını nasıl etkiledi? Ekonomi yönetimi olarak yıl sonu enflasyonun tahmin aralığı içinde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Beklentilerde sınırlı kötüleşmeyle karşı karşıyayız, kur geçişkenliği zayıfladı. Finansal koşullar daha sıkı ve petrol fiyatları önemli ölçüde düştü. Bu iki faktör de enflasyonu aşağı çekiyor. Bugün itibarıyla dezenflasyon programının rayında olduğunu, öngörülebilir çerçevede devam ettiğini ve kararlı bir şekilde uygulanacağının altını çizmek istiyorum. Hem bankacılık hem de reel sektörün hesabını buna göre yapmasında fayda görüyorum.
"Cari açıktaki iyileşme programın başarılmış bir boyutu"
Konut arzı artıyor, konut açığı kapanıyor ve bu dezenflasyonist bir dinamik. Gıda ve yenilenebilir enerjiyi önceliklendirdik. ihracatta zayıflama riski her zaman için var. İç talepte yavaşlama var. Cari açıktaki iyileşme, sürdürülebilir cari açık hususu artık programın bence başarılmış önemli bir boyutudur.
"Sorunların farkındayız ve gerekli tedbirleri alıyoruz"
Hangi göstergeye bakarsanız bakın reel kurda bir değerleme oldu. Ticaret ortaklarımızdaki çok zayıf büyümeye rağmen ihracat programın başından bu yana yüzde 4,3 arttı. İhracata desteğimiz çok güçlü bir şekilde devam edecek. Devam eden büyüme ve iç talebe rağmen ithalattaki yüzde 3,6'lık sınırlı artış oldukça mütevazı. Bazı sektörlerde sıkıntı olduğunu biliyoruz. Biz sorunların farkındayız ve gerekli tedbirleri zamanında alıyoruz. Programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz.
Altını bir tasarruf aracı olarak görüyoruz, bir portföy tercihi olarak altın ithalatı karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin çok ciddi bir altın rezervi olduğunu biliyoruz, ama sistemde olmadığı için maalesef rezervlere yansımıyor. Türkiye'nin mali dengeleri ve bünyesinin görülenden çok daha sağlam olduğunu en azından altın üzerinden söyleyebiliriz.
"Cari açık öngörümüzün oldukça altında kalacak"
Türkiye'nin brüt dış finansman açığı çok daha iyileşecek, öngörümüz bu çerçevede. Cari işlemler açığı geçen sene milli gelire oran olarak yüzde 0,8'e düştü, bu sene bizim öngörümüz biraz daha yüksek, öngörülmeyen bir şey söz konusu değil. Ama cari açık öngörümüzün oldukça altında kalacak.
Petrol fiyatları ve parite lehimize işliyor. Petrol fiyatlarının 10 dolar daha düşük seyretmesi dış ticaret açığımızı 4 milyar dolar aşağı çekiyor.
"Bütçe açığı öngörümüzün üzerine çıkabilir"
Harcama disiplininde hiç tereddüt olmaması lazım, çünkü o konuda kararlıyız. Hatta harcamaları onaylanan bütçenin de oldukça altında tutmak için yoğun bir çabamız söz konusu olacak. Yavaşlayan büyüme nedeniyle gelir performansımız öngördüğümüz kadar güçlü olmayabilir. Bütçe açığı bir ihtimal öngörümüzün üzerine çıkabilir, bu önemli bir sorun mu, hayır. Bütçe açığını alelacele aşağı çekmekten maksadımız Merkez Bankası'nın elini güçlendirmek, yardımcı olmak.
Bütçe disiplini, tasarruf tedbirleri konusunda samimiyiz ve bu devam edecek. Ekonomide ılımlı bir büyüme dönemindeyiz, yüksek büyüme döneminin temellerini inşa ediyoruz.
"İmalat sanayiine bakıp 'ekonomi kötüye gidiyor' demek doğru değil"
Sadece imalat sanayiine bakıp "ekonomi kötüye gidiyor" demek doğru değil. Tabii ki imalat sanayi bizim için çok önemli, destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. İmalat sanayii Türkiye ekonomisinin yaklaşık beşte birine tekabül ediyor, yüzde 80'i büyümeye devam ediyor. Enflasyonu indirerek finansmana erişimin önünü kalıcı bir şekilde açacağız. Yaşadığımız iki şoka rağmen program rayındaysa, aslında program rüştünü ispat etmiş durumdadır.
"Kurda gelişmiş ülkeler oynaklık bandının içindeyiz"
KKM'den çıkış öngörülebildiği şekilde, piyasada bir sıkıntı yaratmadan, çok başarılı bir şekilde sağlanıyor. Kurda oynaklık ciddi bir şekilde azaldı ve gelişmiş ülkeler oynaklık bandının içindeyiz.
PKK terör örgütünün kendisini feshetmesi, silahlarını gömmesi, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacak.
"Yakında önemli bir yatırım açıklanabilir"
Türk Telekom'un lisansının yenilenmesi lazım, yenilerken "bizim için önemli olan öncelik gelir değil, sizin oturup fiber optik altyapısına yatırım yapmanızdır" diyeceğiz. Veri merkezleri konusunda ciddi bir ilgi var, yakında önemli bir yatırım açıklanabilir.
Merkez Bankamızın dezenflasyon başarısı devamında büyümeyi getirecektir. Finansmana erişim konusunda daha fazla çaba göstereceğiz. Kredi büyüme limitleri bir süre daha böyle kalacak. *Şimşek: Yatırımları destekliyoruz ama bizim istediğimiz alanlarda.