Steve Ballmer serveti ile eski patronu Bill Gates'i geçti

PAYLAŞ
  • Kasım 2022'de net serveti 77 milyar dolar olan Steve Ballmer, 157,2 milyar dolarlık servete ulaştı.
  • Bill Gates'in eski asistanı olan ve Microsoft'ta CEO'luğa kadar yükselen Ballmer, en zenginler listesinde altıncı sırada.
  • Los Angeles Clippers'ın sahibi Ballmer'ın Gates'i geçmesinde Gates'in yaptığı bağışlar etkili oldu.
Steve Ballmer serveti ile eski patronu Bill Gates'i geçti

Bill Gates'ten sonra Microsoft'un CEO koltuğuna oturan, bir dönemler Bill Gates'in asistanlığını da yapmış olan Steve Ballmer, artık 'ustasından' daha zengin.

Microsoft'un yapay zekanın yükselişiyle birlikte değerlenen hisseleri, Ballmer'ın da net gelirini artırdı. Böylece Ballmer, eski patronundan ilk kez daha zengin hale geldi.

Kasım 2022'de Steve Ballmer'in serveti 77 milyar dolar seviyesindeydi. Geçen süre içinde ise ikiye katlayarak 157,2 milyar dolara çıktı. Böylece Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde altıncı sıraya yükselmiş oldu.

Microsoft'un kurucusu, dünyanın belki de en tanınmış hayırseveri Gates ise 156,7 milyar dolar ile yedinci sırada. Gates, bir yıl önce Ballmer'dan 17 milyar dolar daha zengindi.

Ballmer 162 milyar dolarlık servetiyle beşinci sırada yer alan Alphabet kurucusu Larry Page'in bir sıra gerisinde. Larry Ellison'ın (156 milyar dolar), Alphabet'ten Sergey Brin'in (153 milyar dolar), Warren Buffet'ın (128 milyar dolar), Michael Dell'in (116 milyar dolar) ve Nvidia CEO'su Jensen Huang'ın (109 milyar dolar) önünde.

Bir asistan olarak, 1980'li yıllarda Microsoft'a giren Ballmer geçen yıllar içinde tepe koltuğa kadar yükseldi. Forbes'a göre ilk etapta 50 bin dolarlık bir temel maaşı ve yüzde 10'luk bir prim payı vardı. Ancak devam eden yıllarda Ballmer'ın aldığı ödemeler yükseldi. Sonrasında ise ödemesini hisse senediyle değiştirmeyi kabul etti.

Entrepreneur'ın düzenleyici belgelere dayandırdığı bilgiye göre Ballmer, 2014 yılında 333 milyon hisse ya da ona karşılık gelen yüzde 4'lük bir payla istifa etti.

Ballmer'ın servetine bakıldığında tahminler, Microsoft'un hissesini hale elde tuttuğu yönünde.

Gates, geçen yıllar içine Microsoft hisselerinden uzaklaşarak kişisel yatırım portföyünü çeşitlendirdi. Ayrıca hem kendi vakfına hem de diğer kurumlara büyük bağışlarda bulundu. Tüm bunlar da Ballmer'ın gerisine düşmesinde etkili oldu.

Yine de Ballmer'ın Gates'ten resmi olarak daha zengin olması dikkat çekici, zira bir çalışanın şirketinin kurucusundan daha zengin olması nadir görülen bir durum.

Bill Gates'in bağışları

Bill Gates ve eski eşi Melinda French Gates'in 2000 yılında kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla Bill Gates, hayır kurumlarına büyük yardımlar yapıyor. Bill Gates ve Melinda French Gates'in kuruluşundan 2023'e kadar vakfa yaptığı toplam bağış miktarı 59,2 milyar dolara ulaştı.

Gates, Temmuz 2022'de akfının yıllık harcamalarını artırabilmesi için 20 milyar dolar bağışlayacağını duyurmuştu.

Vakıf, dünyadaki çocukların yarısından fazlasının en ölümcül hastalıklara karşı aşılanmasına yardımcı olan Gavi Alliance isimli kurumun da kurucu ortağı. Vakıf, şimdiye kadar Gavi'ye 4,1 milyar doların üzerinde bağış yaptı.

2020 Küresel Aşı Zirvesi'nde Vakıf, 2021-2025 yılları arasında projeleri finanse etmek için programa 1,6 milyar dolar verdiğini duyurdu.

Vakıf, Gavi'ye 2000 yılından bu yana birkaç milyar dolarlık bağış yaptığını duyurdu. Ocak ayında altı yıllık bir süre zarfında 1,5 milyar dolardan fazla bağışta bulunduğu açıklandı. Bu Bill Gates'in 1,6 milyar dolarlık desteğinden sonra ikinci büyük bağışı oldu.

Vakıf, 2007 yılında Rotary International'ın Rotary Vakfı'na 1,2 milyar doların üzerinde bağışta bulundu. 16 yıllık süreyi kapsayan bağış ile küresel çocuk felci eradikasyonu araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek amaçlanıyordu.

Vakfın bilinen bazı büyük bağışları ise şöyle:

United Negro College Fund: 1,264,876,898 dolar
Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria: 846,400,000 dolar
Gates Medical Research Institute: 844,002,778 dolar

Vakfın bağışlarının büyük bir kısmında Bill Gates'in imzası var. Dolayısıyla Gates'in serveti şimdilik en zenginler listesinde ilk 5'te kalacak kadar yüksek değil.