TAV/Kaptan: Kuveyt Havalimanı'nın işletmesinde yer almak istiyoruz

PAYLAŞ
  • Kuveyt Havalimanı'nın işletmesi için teklif veren şirketlerden biri de TAV Havalimanları oldu.
  • TAV Havalimanları CEO'su Serkan Kaptan: Bölgede önemli bir bağlantı noktası olması nedeniyle Kuveyt'i tercih ettik.
TAV/Kaptan: Kuveyt Havalimanı'nın işletmesinde yer almak istiyoruz

TAV Havalimanları CEO'su Serkan Kaptan, CNBC-e'deki Kazandıran Strateji programında soruları yanıtladı.

Kaptan'ın açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"2024 yılı güçlü başladı. Dış hat bizde çok önemli. Tüm havalimanlarımızı dikkate aldığımızda ilk 6 ayda, dış hat trafiğinde yüzde 20 yukardayız. İzmir'de yüzde 25 büyümemiz var. Yurt dışı operasyonlarımızda Almati büyüyor. Geçtiğimiz yıl pandemi öncesi dönemi yakalamıştık. Bu sene onun üzerine çıktık."

Kuveyt Havalimanı şimdilerde inşaat sürecinde. TAV Havalimanları da havalimanını işletmek için teklif verenler arasında yer alıyor. Diğer iki firma ise Hindistan ve Güney Kore'den.

Bir Türk şirketi olarak havalimanının 10 yıllık işletmesini almak istediklerini belirten Kaptan, tahminen önümüzdeki 2 ay içinde sonuçların belli olabileceğini, en geç üçüncü çeyrekte netleşeceğini belirtti.

Kaptan, bölgede önemli bir bağlantı noktası olması nedeniyle Kuveyt'i tercih ettiklerini söyledi.

"Karadağ'ı uzun zamandır takip ediyoruz"

"Doğu Avrupa'daki varlıkların ağırlığını Karadağ'a kaydırabileceklerini söyleyen Kaptan, "Karadağ'ı uzun zamandır takip ediyoruz" dedi.

Kaptan'ın diğer pazarlar ile ilgili yorumları ise şöyle oldu:

"Almanya şu anda Antalya'ya yolcu getiren bir numaralı pazarımız, Rusya bazında yüzde 40 kaybımız devam ediyor. Tunus bu yıl yüzde 30 büyüdü. Almati'nin çok büyük bir kargo trafiği var."

Global havacılık Rusya krizinden nasıl etkilendi?

Avrupa'da iç hat trafiğinde ciddi bir yavaşlama olduğunu söyleyen Kaptan, dış hattın da bizim bulunduğumuz coğrafya kadar hızlı büyümediğini söyledi:

"Dağınık bir coğrafyada olduğumuz için sepette farklı ürünler var. Birinde düşme olursa diğeri onu dengeliyor. Rusya, bütün coğrafyayı etkiledi. Antalya'da Rus yolcuda yüzde 40 kaybımız var. Bu da yaklaşık 4,5 milyon yolcu demek. Bu kaybı Avrupa yolcusu doldurdu. Almanya, bizim bir numaralı Antalya'ya yolcu getiren pazarımız. Onu İngiltere takip ediyor. Rusya ve Ukrayna'dan olan kaybı bunlar doldurdu. Antalya'da pandemi sonrasında yüzde 17 kadar yukarıdayız.

Antalya'nın bir özelliği var, Antalya bütün Akdeniz çanağının en büyük turizm kapasitesine sahip. Antalya, hızlı bir düzelme olursa, Rusya'dan gelecek yolcuyu kaldırır.

Antalya'daki yatırımımız devam ediyor, yılbaşında bitecek. Antalya'daki hızlı büyümenin devam etmesini bekliyorum. Yabancı yatırımcı oranımız yükseliyor. İlk 6 ayda en iyi performans gösteren hisselerden biriyiz. Yabancılar, yurt dışı büyüme arzumuzun farkında."