Temu ve Shein’e nefes aldıran 90 günlük fırsat: Tedarik zincirleri genişliyor

PAYLAŞ
  • ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergilerinde verdiği geçici mola, e-ticaret devleri Temu ve Shein’e Amerika’daki depolarını yeniden doldurma ve tedarik zincirlerini gözden geçirme şansı sundu. Şirketler tedarik zincirlerini ve stoklarını genişletiyor.
Temu ve Shein’e nefes aldıran 90 günlük fırsat: Tedarik zincirleri genişliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergilerinde verdiği geçici mola, e-ticaret devleri Temu ve Shein’e Amerika’daki depolarını yeniden doldurma ve tedarik zincirlerini gözden geçirme şansı sundu. Uzmanlara ve sektör kaynaklarına göre bu 90 günlük süre, iki şirket için kritik bir fırsat anlamı taşıyor.

Pazartesi günü ABD ve Çin, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin çoğunu 90 günlüğüne yüzde 30 seviyesine çekme konusunda anlaşmaya vardı. Bu geçici düzenleme, 14 Mayıs itibarıyla yürürlüğe giren “de minimis” eşiği esnekliğiyle birlikte, düşük değerli paketlerde uygulanan verginin yüzde 120’den yüzde 54’e düşürülmesini de kapsıyor.

Daha önceki yüksek tarifeler, Shein’in ABD’deki tüketicilere sunduğu ürünlerin fiyatlarında artışlara yol açmıştı. Temu ise Çin'den doğrudan gönderimlerini tamamen durdurmuş ve ABD’deki siparişleri yerel stoklardan karşılamaya başlamıştı. Ancak son vergi indirimiyle birlikte her iki şirketin de Çin'den gelen sevkiyatlarını artırması ve depolarını yeniden stoklaması bekleniyor.

Temu ve Shein için fırsat

Coresight Research Araştırma Direktör Yardımcısı Anand Kumar, “Kısa vadede Temu ve Shein’in ABD’ye gönderilerini kesinlikle artıracağını” belirtti ve bu sürecin şirketlerin uzun vadeli stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri için de bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Temu’nun Hong Kong’daki lojistik operasyonlarında görev almış olan Jason Wong’a göre şirket, “de minimis” muafiyetinin sona ermesinden sonra Çin’den gönderileri durdurmuş ve yalnızca ABD’deki stoklardan yararlanmıştı. Ancak yeni yüzde 30'luk gümrük vergisiyle birlikte büyük hacimli gönderimlerin yeniden başlayacağını öngörüyor.

Wong, “Yüzde 30 hala yüksek ama önceki yüzde 125’e kıyasla neredeyse hiçbir şey sayılır” dedi.

Küçük paketler hala sorunlu

Ancak düşük değerli paketlerdeki vergi muafiyeti (de minimis) hala karmaşık bir durum arz ediyor. Beyaz Saray’dan pazartesi günü yayımlanan başkanlık kararnamesine göre, her posta gönderisi için 100 dolarlık sabit vergi uygulaması sürecek; haziran ayında yürürlüğe girmesi planlanan 200 dolarlık artış ise iptal edildi.

Wong’a göre, Temu’nun Çin’den ABD’ye küçük paket gönderimlerine devam edebilmesi için tarifelerin daha da gevşetilmesi gerekiyor. Bu konuda ilerleyen süreçte yeni bir adım atılmasını beklediğini belirtiyor.

Shein ise doğrudan gönderimlerini durdurduğuna dair resmi bir açıklama yapmadı. Ancak platformunda “vergiler fiyatlara dahil edilmiştir” notunu kullanıyor. Coresight’tan Kumar, küçük paketlerdeki vergi oranının düşmesinin fiyatların bir miktar düşmesine de yol açabileceğini ifade etti.

Shein tedarik zincirini genişletmeye başladı

Shein, bu muafiyetin geleceğine dair belirsizlikler karşısında tedarik zincirini genişletmeye başladı. Şirket, Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde üretim tesisleri kurarken, Vietnam’a da üretim kaydırmayı planlıyor.

Trump, 2 Mayıs’ta “de minimis” muafiyetini resmi olarak kaldırmıştı. Uzmanlar bu muafiyetin yerel işletmelere zarar verdiğini ve yasa dışı fentanil ticaretini gizlediğini savunuyordu.

Bu küçük paket muafiyeti, Temu ve Shein’in Çin’den doğrudan gönderdiği ürünlerde düşük fiyatları korumasına imkan tanıyordu. Ancak Şubat ayında kısa süreliğine askıya alınan bu muafiyet, gümrük yetkililerinin artan düşük değerli paket hacmiyle başa çıkmakta zorlanması nedeniyle birkaç gün sonra yeniden yürürlüğe sokulmuştu.

Uzmanlar, Amazon gibi ABD merkezli rakiplerin de bu 90 günlük “vergi indirimi penceresi”nden faydalanarak Çin kaynaklı ürünleri ülkeye hızla sokmaya çalışacaklarını öngörüyor.

Şanghay merkezli danışmanlık firması Tidalwave Solution’dan Cameron Johnson, “Şu anda tüm şirketler ne buluyorlarsa ülkeye sokmak için yarış halinde,” diyerek durumu özetliyor: “Herkes aynı gemide” ifadelerini kullandı.