Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici lehine yeni düzenlemeler: Mesafeli satışlarda iade kargo ücreti satıcıya ait olacak, elektronik ürünlerde cayma hakkı korunacak

PAYLAŞ
  • Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde tüketicilerin lehine önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle birlikte, özellikle e-ticaret işlemlerinde tüketicilerin korunmasına yönelik bazı uygulamalar yeniden şekillendirildi.
Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici lehine yeni düzenlemeler: Mesafeli satışlarda iade kargo ücreti satıcıya ait olacak, elektronik ürünlerde cayma hakkı korunacak

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde tüketicilerin lehine önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle birlikte, özellikle e-ticaret işlemlerinde tüketicilerin korunmasına yönelik bazı uygulamalar yeniden şekillendirildi. Bakanlık, söz konusu düzenlemeleri kamuoyuyla paylaşarak, tüketici haklarının genişletilmesine dair somut adımlar atıldığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan ve 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi öngörülen bazı değişiklikler, 4 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen 28. Tüketici Konseyi’nde gündeme gelen öneriler doğrultusunda yeniden değerlendirildi. Bu değerlendirmeler sonucunda hem tüketici aleyhine olabilecek düzenlemelerden vazgeçildi hem de yeni haklar eklendi.

İade kargo ücreti artık tüketiciye yüklenemeyecek

Mesafeli sözleşmeler kapsamında yapılan alışverişlerde tüketicilerin cayma hakkını kullanmaları halinde iade edilen ürünlerin kargo ücretlerinin tüketiciye yansıtılması planlanıyordu. Ancak gelen itirazlar ve yapılan değerlendirmeler sonucu bu yönde bir uygulamaya gidilmedi. Yeni düzenleme ile birlikte, cayma hakkını kullanan tüketicilerin iade kargo masraflarını satıcı veya sağlayıcı karşılayacak. Bu değişiklik, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan tüketicinin ekonomik menfaatlerinin korunması ilkesine uygun bir şekilde yeniden düzenlendi.

Elektronik ürünlerde cayma hakkı devam edecek

Bakanlığın daha önceki değişiklik taslağında, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve akıllı saat gibi bazı elektronik ürünlerde cayma hakkının kaldırılması planlanıyordu. Ancak bu ürün grupları, tüketicilerin en çok talep ettiği ve satın aldığı kategoriler arasında yer alıyor. Bu nedenle yapılan son düzenlemeyle birlikte söz konusu ürünler yeniden cayma hakkı kapsamına alındı. Böylece tüketiciler, bu ürünleri mesafeli olarak satın aldıklarında da 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayma hakkını kullanmaya devam edecek.

Arabuluculuk bilgisi artık ön bilgilendirme formunda yer alacak

1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yapılan bir diğer düzenleme ise, tüketicilerin dava açmadan önce arabulucuya başvurma yükümlülüğüne ilişkin. Buna göre, mesafeli satış sözleşmesi kurulmadan önce tüketiciye sunulan ön bilgilendirme formunda, arabuluculuğa başvurma şartının da açıkça belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Böylece, tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren parasal uyuşmazlıklarda dava öncesi arabuluculuğa başvuru süreci hakkında tüketiciler daha bilinçli hale getirilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tüketici haklarının korunmasına yönelik çalışmaların devam edeceği ve düzenlemelerde tüketici menfaatlerinin azami ölçüde gözetileceği vurgulandı. Bu çerçevede e-ticaret başta olmak üzere mesafeli sözleşmeler alanında yaşanan gelişmelerin yakından izleneceği ve kamuoyunun bilgilendirilmesine devam edileceği belirtildi.