Uzaktan çalışmaya en uygun ülkeler: Türkiye, internet ve sağlık hizmetlerinde sınıfta kaldı
- Koronavirüs pandemisinin ardından beş yıl geçmesine rağmen, ofise dönüş zorunlulukları hala gündemdeki yerini koruyor. Çalışanları tam zamanlı olarak ofislere döndürmek için yoğun baskılar sürse de uzaktan çalışma yaygınlığını sürdürüyor.
- VisaGuide.World'ün verilerine göre İspanya, üst üste ikinci kez uzaktan çalışmaya en uygun ülke olarak seçildi. 2023 itibarıyla yürürlüğe giren İspanya’nın uzaktan çalışma vizesi, başvuru sahiplerine en az 12 ay boyunca ülkede yaşama imkanı tanıyor.
- Türkiye, uzaktan çalışmak için elverişli ülkeler listesinde 44. sırada yer alıyor. 55 ülkenin yer aldığı listede internet hızı konusunda sınıfta kalan Türkiye, bu alanda en kötü puana sahip devletler arasında.

Koronavirüs pandemisinin ardından beş yıl geçmesine rağmen, ofise dönüş zorunlulukları hala gündemdeki yerini koruyor. Çalışanları tam zamanlı olarak ofislere döndürmek için yoğun baskılar sürse de uzaktan çalışma yaygınlığını sürdürüyor. Birçok çalışan, işlerini koruyarak seyahat etmeye devam etmenin yollarını arıyor.
Dünyadaki vize süreçleriyle ilgili ücretsiz rehber hizmeti sunan VisaGuide.World, yurt dışında çalışarak seyahat etmek isteyenler için en iyi ülkeleri belirlemek amacıyla kapsamlı bir değerlendirme yaptı.
Ülkeler şu kriterlere göre puanlandı:
- İnternet hızı (yüzde 15)
- Vergi politikaları ve vergi muafiyet süresi (yüzde 20)
- Vize başvuruları için gelir gereklilikleri (yüzde 15)
- Yaşam maliyeti (euro cinsinden) (yüzde 30)
- Sağlık hizmetleri skoru (yüzde 10)
- Turizm popülaritesi (yüzde 10)
Bu kriterlere göre her ülkeye belirli ağırlıklar verilerek 1 ila 5 arasında bir puan atandı.
VisaGuide.World Proje Müdürü Lum Kamishi, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Dijital göçebeler genellikle güneşli havayı ve turist dostu ülkeleri tercih ediyor” dedi.
Dijital göçebeler için en iyi ülke: İspanya
Üst üste ikinci kez listenin zirvesine yerleşen ülke İspanya oldu.
2023 itibarıyla yürürlüğe giren İspanya’nın uzaktan çalışma vizesi, başvuru sahiplerine en az 12 ay boyunca ülkede yaşama imkanı tanıyor. Bu vizeyi alabilmek için kişilerin İspanya’daki asgari ücretin en az iki katı gelir beyan etmeleri gerekiyor. Bu da aylık 2 bin 600 euro (yaklaşık 2 bin 750 dolar) seviyesinde bir gelire denk geliyor.
VisaGuide.World yetkilisi Kamishi, “İspanya tam bir turizm cenneti. Sağlık sistemi çok iyi, vize için minimum gelir gereksinimi düşük ve vergi oranları makul. Üstelik uygun yaşam maliyetine, plajlara ve güneşli bir iklime sahip, ki bunlar dijital göçebelerin en çok aradığı özellikler” diye konuştu.
İspanya’nın vize başvurusu için belirlediği diğer kriterler arasında son beş yıl içinde suç kaydı bulunmaması, sağlık sigortasına sahip olunması, bir yıllık geçerli bir iş sözleşmesi ve en az üç yıllık iş deneyimi ya da üniversite diploması bulunuyor.
2024 yılında yapılan yeni düzenlemeyle, dijital göçebe vizesi sahiplerinin eşleri ve aile üyeleri de başvuru sahibine katılabilecek. Bunun için başvuran kişinin aile bireyi başına aylık bin dolar ek gelir beyan etmesi gerekiyor. Üçüncü bir aile üyesi için ise her biri için aylık 335 dolar ek gelir gösterilmesi isteniyor.
BAE, internet hızıyla ön planda ama yaşam maliyeti yüksek
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dijital göçebeler için en iyi ikinci ülke oldu. Ülke internet hızı konusunda en yüksek puanı alırken, genel sıralamada 4,4 puan aldı.
Kamishi, BAE’de dijital göçebeler için vergi yükümlülüğü olmamasının ve sağlık sigortası masraflarının düşük olmasının avantaj sağladığını ancak yüksek yaşam maliyetinin ülkeyi geride bıraktığını söyledi.
“BAE, yaşamak için çok daha pahalı bir ülke ve bu nedenle yaşam maliyeti puanı düşük. Yaşam maliyeti ise dijital göçebeler için en önemli faktörlerden biri” dedi.
BAE’nin 'sanal çalışma vizesi', bir yıllık geçerliliğe sahip olup yenilenebiliyor. Başvuruda bulunmak isteyenlerin en az bir yıllık geçerli iş sözleşmesi ve aylık en az 3 bin 500 dolar gelirleri olması gerekiyor.
Öte yandan, Dubai’nin kendine özel bir sanal çalışma programı bulunuyor. Bu programdan yararlanmak isteyenlerin:
- En az altı ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olması,
- Geçerli bir sağlık sigortası olması,
- En az bir yıllık iş sözleşmesi sunması,
- Aylık en az 5.000 dolar gelire sahip olması,
- Son üç aya ait banka hesap dökümlerini sunması gerekiyor.
Türkiye, 55 ülke arasında 44. sırada
VisaGuide.World'ün verilerine göre Türkiye, uzaktan çalışmak için elverişli ülkeler listesinde 44. sırada yer alıyor. 55 ülkenin yer aldığı listede internet hızı konusunda sınıfta kalan Türkiye, bu alanda en kötü puana sahip devletler arasında. Türkiye'nin sıralamadaki yerini en çok etkileyen konuların başında da sağlık hizmetleri geliyor. VisaGuide.World'ün Türkiye'ye verdiği puan ise 1,94 olarak gerçekleşti.