Yenilenebilir enerjiye geçiş yavaşladı

PAYLAŞ
  • Yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandığı dönemde hükümetlerin oluşan ivmeyi geliştirmekte zorlandığı söyleniyor.
  • Birçok ülke, daha önce belirlediği hedeflerinde geri adım attı. Bu da geçişi yavaşlattı.
  • REN21'in raporu, yenilenebilir enerji hedeflerini açıklayan 69 ülkeden 17'sinin hedeflerini 2024'ün ötesine taşıdığını söylüyor.
Yenilenebilir enerjiye geçiş yavaşladı
Reuters

Yoğun enerji tüketen sektörlerde yenilenebilir enerjiye geçiş, 2023 yılında yavaşladı. Yenilenebilir enerji odaklı politika grubu REN21, yavaşlamada, regülasyondaki açıkların, politik baskıların ve netleşmeyen hedeflerin etkili olduğunu söyledi.

Reuters'ta yer alan habere göre, koronavirüs pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşı, enerji güvenliğine dair ihtiyaçları üst seviyeye çıkardı. Bu da yenilenebilir enerji geçişinin hızlanmasını sağladı. Ancak hükümetler, oluşan ivmeyi geliştirmekte zorlandı. Hatta birçok ülke hedeflerini geri çekti.

REN21'in raporunda, yenilenebilir enerji hedeflerini açıklayan toplam 69 ülkeden sadece 17'sinin hedeflerini 2024'ün ötesine taşıdığına dikkat çekiliyor.

Rapora göre ülkeler, reformlarda yavaş davrandı. Rapor aynı zamanda fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonların enerji geçişini geçiştirdiğine de dikkat çekti.

REN21'in İcra Direktörü Rana Adib, 2023'te düşen fosil yakıt fiyatlarının politika oluşturmayı şekillendirdiğini söyledi.

Özellikle çimento ve çelik gibi sektörlerde, yenilenebilir enerji kaynaklarının gerekli ısıyı üretemeyeceği iddia ediliyor. Bu, ağır sanayinin karbondan arındırılması için büyük bir zorluk olarak değerlendiriliyor.