İTO Başkanı Avdagiç: Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesini bekliyoruz
- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonun hızlı, etkili ve kalıcı bir şekilde düşürülmesi gerektiğini belirterek, "Bu yöndeki çabaları takdirle karşılıyoruz. Enflasyonun mutlaka makul bir hızla, etkili bir şekilde ama dengeli bir şekilde ve de kalıcı bir şekilde düşürülmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yazılı açıklamasında, ekonomi yönetiminin yaklaşık iki yıldır yürüttüğü bir politika olduğunu hatırlatarak mevcut ekonomik paketle ilgili herkesin dönem dönem gündeme getirdiği bazı eleştiriler kenara koyulduğunda makro konuda çok net bir uzlaşı olduğunu kaydetti.
Enflasyonun hızlı, etkili ve kalıcı bir şekilde düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, "Bu yöndeki çabaları takdirle karşılıyoruz. Enflasyonun mutlaka makul bir hızla, etkili bir şekilde ama dengeli bir şekilde ve de kalıcı bir şekilde düşürülmesini bekliyoruz. Bu konuda herkesin mutabakatı var. Ümit ediyoruz, bu senenin ikinci yarısıyla ilgili, bir miktar gecikmeyle de olsa, önümüzdeki dönem ilk yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından başlayarak tekrar kaldığımız yerden devam edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
"Gelir dağılımında daha makul bir noktaya gelmemiz ana beklentilerimiz arasında"
Avdagiç, Türkiye'nin üretim ve ihracat ayağına halel getirilmemesinin önemine işaret etti.
Sürecin kendilerini ilgilendiren tarafının bu olduğunu aktaran Avdagiç, "Tabii ki sosyal dengeler, gini katsayısına varıncaya kadar gelir dağılımında daha makul bir noktaya gelmemiz beklentilerimiz arasında. Bizim İstanbul Ticaret Odası yönetimi olarak baktığımız açı şu, Türkiye'nin mutlaka 150 yıllık makus dış ticaret dengesi konusundan kurtulması lazım. Açık vererek yürümemizin mümkün olmadığını biliyor olmamız ve bütün politikalarımızı buna göre kurgulamamız lazım." ifadelerini kullandı.
Avdagiç, şu anda yürütülen politikanın birçok boyutunun doğru, makul ve yapılması gereken bir süreç olduğunun altını çizerek, özellikle ihracat ekosistemindeki tüm firmaları daha fazla desteklemek gerektiğini belirtti.
İhracatın sadece ihracatçı firma ile sınırlı olmadığını anlatan Avdagiç, "İhracat bir ekosistemdir. Tepede bir ihracatçı firma vardır. Onun tedarikçileri vardır. Bu tedarikçilerin tedarikçileri vardır. Gittikçe bir büyük makro şirketten önce OBİ'lere, sonra KOBİ'lere, sonra mikro şirketlere giden aşağıya doğru büyük bir piramit var, silsile var. Dolayısıyla bu ekosistem geniş bir üretici kitlesini ilgilendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Avdagiç, döviz kuru seviyesinin ihracata etkisine ilişkin olarak, şunları kaydetti:
“İhracatı bu şekilde baskı altına aldığınız anda, ithalatı inanılmaz kolaylaştırmaya başlamış oluyorsunuz. Şu anda ithalat çok daha cazip hale geliyor. Biz bu filmi aslında 2004'lerde, 2005'lerde gördük. O zaman da döviz baskılandı, dolar 1,40'lardan 1,17'lere düştü. Faizler düşüktü ama o zaman hep ihracat artışını konuştuk. Bizim hiçbir zaman ihracatı ve ithalatı aynı anda görmeden bir karar vermememiz gerekiyor. Evet, o zaman ihracat arttı ama ithalat daha yüksek bir ivmeyle arttı. Dolayısıyla mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin yine daha etkili bir şekilde ihracatı teşvik edecek bir süreci devreye alması lazım."