Otelcilikte karlılık tarihi dibini gördü

PAYLAŞ
  • Türkiye'de yaşanan enflasyon yabancı turist ağırlayan sektör oyuncularını da vuruyor. Süral Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Süral, yabancı tur operatörleriyle geçtiğimiz haftalarda yaptıkları görüşmelerde "Türkiye çok pahalı kaldı. Bunu müşterilerimize izah edemiyoruz" tepkisi aldıklarını söyledi.
  • Süral, "Maliyetlerimizdeki artış nedeniyle fiyatlarımızı Euro bazında yüzde 35 artırmamıza rağmen karlılıklarımız yarı yarıya düştü. Karlılık açısından tarihimizin en düşük noktasındayız" dedi.
Otelcilikte karlılık tarihi dibini gördü

Gerçek enflasyon nedir sorusuna sadece tüketiciler değil aslında Türkiye'nin hizmet ihracatçıları da yanıt arıyor. Ekonomi yönetiminin son dönemde ortaya koyduğu ekonomi, maliye ve para politikaları ile bunun ardından gelen Orta Vadeli Plan, gelecek için bir yol haritası çizse de 2024 yılı özellikle cari açığın en önemli ayağı olan turizm sektörü için oldukça zorlu geçmiş görünüyor.

Türk turizminin yüksek enflasyon açmazı

Antalya'da bulunan dört oteliyle bölgenin önemli oyuncularından bir olan Süral Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Süral, yüksek enflasyon döneminde yaşanan açmazı şöyle özetliyor:

"İçerideki maliyetlerimizdeki artış nedeniyle biz de bu artışları fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kaldık. Euro bazında geceleme fiyatlarımızı yüzde 35 arttırmamıza rağmen brüt karlılıkta geçen yıla göre yarı yarıya düşüş yaşandı. 1980'lerden bu yana sektördeyiz. Yüzde 30'dan yüzde 18'e düşen brüt karlılıkla, kar marjının en düşük olduğu seneyi yaşıyoruz. Böyle devam ederse kar marjımız gelecek yıl yüzde 5'lere düşecek"

Tur operatörlerinden son uyarı

Diğer yandan mecbur kaldıkları döviz bazındaki fiyat artışlarının özellikle Rusya ve Almanya bölgesinden turist getiren tur operatörleri cephesinde de tepkiye yol açtığını söyleyen Süral, "Geçen haftalarda bu operatörlerle bir araya geldik. En çok aldığımız tepki, fiyatlarda artık Türkiye'nin cazibesini kaybetme noktasında olduğu yönündeydi." dedi.

Böyle devam etmesi durumunda artık Antalya'ya turist getirmekte zorlanacakları uyarısı aldıklarını söyleyen Süral, aslında bölgede çok daha fazla otel yatırımı için araziye sahip olmalarına rağmen artık yeni yatırım yerine tamamen mevcut otelleri yenilemeye yöneldiklerini, bedava arsada bile turizm yatırımcısı olmak için melek yatırımcı niteliğinde yatırım yapmak gerektiğini vurguladı.

Otelcilikte karlılık tarihi dibini gördü - Resim : 1

Süral Grubu'nun bölge için diğer kritik işleri ise su ve tarımsal üretim. Burada üretilen tarımsal ürünleri, ülkenin en büyük zincir marketlerine ve bazı ürünlerde ise ihracata satışlar yapılıyor. Süral Su markasıyla bölgede en büyük oyunculardan biri olan Süral Grubu'nun Yönetim Kurul Üyesi Murat Süral, özellikle otelleri için aldıkları suyun maliyetinin giderek yükselmesi sonrasında aldıkları bir kaynakla su yatırımına girdiklerini söylerken, Alman müşterilerinin bu sudan bira üretmeleri tavsiyesiyle bira işine de girdiklerini belirtiyor.

Muz yerine avokadoya yöneliş

Tarımsal üretim tarafında ise son yıllarda kar marjlarının çok değiştiğini söyleyen Murat Süral, aslında muz üretimi tarafında yaptıkları çok yüksek ölçekli üretimin bir bölümünü yakın zamanda avokadoya kaydırdıklarını söylüyor. Avokadonun karlılığının çok daha yüksek olduğun altını çizen Murat Süral, avokadonun yavaş yavaş muz üretiminin yerini alabileceğine dikkat çekiyor.

Otelcilikte karlılık tarihi dibini gördü - Resim : 2

Süral, muzda ise marketlerde ithal muz olarak satılan birçok ürünün aslında bölgedeki seralarda yetişen yerli muzun büyük boyutlu olanları olduğu uyarısında da bulunuyor.

Kaynak: cnbce.com