BYD, Trump'ın tarifeleri nedeniyle Meksika yatırımını askıya aldı: Brezilya'da ise kriz var

PAYLAŞ
  • Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan Çin merkezli BYD, Kuzey veya Güney Amerika’ya yönelik genişleme planlarının hala geçerli olduğunu ancak Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler nedeniyle Meksika yatırımını askıya aldığını açıkladı.
BYD, Trump'ın tarifeleri nedeniyle Meksika yatırımını askıya aldı: Brezilya'da ise kriz var

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan Çin merkezli BYD, Kuzey veya Güney Amerika’ya yönelik genişleme planlarının hala geçerli olduğunu ancak bu plan için net bir takvim bulunmadığını açıkladı.

BYD’nin Başkan Yardımcısı Stella Li, Bloomberg’e verdiği röportajda, “Jeopolitik sorunlar otomotiv sektörünü büyük ölçüde etkiliyor. Artık herkes diğer ülkelerdeki stratejilerini yeniden gözden geçiriyor. Karar vermeden önce daha fazla netlik beklemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Meksika yatırımı rafa kalktı

Eylül ayında Bloomberg, BYD’nin Meksika’da büyük bir fabrika yatırımı duyurusunu ABD seçimlerinden sonrasına ertelediğini bildirmişti. Mart ayında ise Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, BYD'nin ülkeye yatırım yapmak için henüz resmi bir teklif sunmadığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulamaya konulan yüksek gümrük tarifeleri, hem Amerikan hem de küresel otomobil üreticileri için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Meksika’dan ABD’ye gelen otomobillere yüzde 25 oranında vergi uygulanıyor.

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı.

BYD Brezilya’da fabrika açıyor, ancak kriz patladı

BYD, bölgedeki ilk fabrikasını Brezilya'nın Bahia eyaletinde açmaya hazırlanıyor. Ancak aralık ayında Brezilyalı yetkililer, fabrikanın inşaatını durdurdu ve şirket hakkında dava açtı. Gerekçe olarak ise inşaatta çalışan işçilerin "kölelik benzeri koşullarda" çalıştırılması gösterildi. Brezilya Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 160’tan fazla işçi bu koşullardan kurtarıldı.

Yetkililer, işçilerin “aşağılayıcı” koşullarda çalıştırıldığını ve pasaportları ile maaşlarının BYD'nin hizmet sağlayıcısı tarafından alıkonulduğunu belirtti.

BYD ise o dönem yaptığı açıklamada, etkilenen işçilerin otellere yerleştirildiğini ve alt yüklenici firmaya çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için “birkaç kez” çağrıda bulunduklarını ifade etti.

BYD: Uluslararası genişlemede hız değil, doğruluk öncelik kazanmalı

Şirketin Başkan Yardımcısı Stella Li, yaşanan olayın BYD’yi uluslararası büyüme stratejisini yeniden değerlendirmeye ittiğini söyledi.

“Hız odaklılıktan uzaklaşıp biraz yavaşlamalıyız. Yerel şirketlerle daha fazla iş birliği yapmamız gerekiyor. Bu daha uzun sürecek, ama sorun değil” dedi.

Tesla’yı zorlayan Çinli rakipler

Çinli üreticiler BYD, Xiaomi, Nio ve Xpeng, Tesla’nın fiyatlarını kırarak Çin ve Avrupa pazarında ciddi pay kazanıyor. Nisan ayında BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç sattı. Şirketin bu yıl dünya genelinde 5 milyondan fazla araç satması bekleniyor.

BYD hisseleri, güçlü batarya teknolojisi, uygun fiyatlı modelleri ve küresel büyüme stratejisi sayesinde 2025 yılı başından bu yana yüzde 38 oranında yükseldi.