Ölümcül kaza sonrası Xiaomi'nin satışları sert düştü: Güven krizi ve aldatıcı reklam

PAYLAŞ
  • Çinli teknoloji devi Xiaomi’nin elektrikli sedan modeli SU7’ye yönelik yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz ay yaşanan ölümcül kaza ve otomobil hakkındaki aldatıcı reklamlar satışların yüzde 55 düşmesine neden oldu.
Ölümcül kaza sonrası Xiaomi'nin satışları sert düştü: Güven krizi ve aldatıcı reklam

Çinli teknoloji devi Xiaomi’nin elektrikli sedan modeli SU7’ye yönelik yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşanıyor. Analistler, markanın ve CEO Lei Jun’un son dönemde artan tüketici tepkileriyle baş etmeye çalıştığını belirtiyor.

Mart 2024’te piyasaya sürülen sportif SU7, Çinli sürücüler arasında kısa sürede büyük ilgi görmüştü. aralık ayında ise, Çin’in en büyük otomotiv pazarında Tesla Model 3’ün aylık satışlarını geride bırakmayı başarmıştı.

Ancak Xiaomi, geçtiğimiz ay SU7 modelinin karıştığı ölümlü bir kazanın ardından başlayan tüketici endişeleriyle sarsılıyor. Kazanın ardından akıllı sürüş teknolojilerinin güvenliği Çin kamuoyunda yoğun biçimde tartışılırken, Çinli düzenleyici kurumlar da bu tür özelliklerin pazarlanmasına yönelik denetimleri sıkılaştırdı.

Siparişlerde yüzde 55’lik düşüş

Deutsche Bank analistlerine göre, nisan ayında SU7’ye verilen yeni siparişler, Mart ayına kıyasla yüzde 55 oranında azaldı. Düşüş eğilimi mayıs ayında da sürdü. Ayın ilk iki haftasında yalnızca 13 bin 500 sipariş alındı. Bu rakam, Mart ortasında haftalık 23 bin siparişle kaydedilen rekorun oldukça altında kaldı.

Tasarım krizi ve geri ödeme talepleri

Geçtiğimiz hafta Xiaomi, müşterilerden gelen şikayetler sonrası “iletişim eksikliği” nedeniyle kamuoyundan özür diledi. SU7 Ultra modeline ek olarak 42 bin yuan (yaklaşık 5 bin 826 dolar) karşılığında sunulan çift hava kanallı karbon fiber kaputun iç kısmında hava kanallarının olmadığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 400 araç sahibi, bu durumun Xiaomi’nin ve CEO Lei Jun’un önceki açıklamalarıyla çeliştiğini belirterek geri ödeme talebinde bulundu. Şanghay hükümetine ait medya kuruluşu The Paper, yaşananları “Xiaomi SU7’nin güvenilirlik krizi” olarak tanımladı ve yeni nesil elektrikli araç endüstrisindeki bazı değerlerin yozlaşmasına dikkat çekti.

Şeffaflık eleştirisi ve teslimat belirsizliği

Xiaomi’nin teslimat sürelerine dair yaptığı tahminlerin de tüketicilerde kafa karışıklığı yarattığı ifade ediliyor. Şirket, teslimatların 26 hafta ila 11 ay süreceğini bildiriyor ancak birçok müşteri aracını çok daha kısa sürede teslim alıyor. Bu durum bazı analistlerce, “yapay bir kıtlık algısı” yaratılarak pazarlama stratejisi uygulandığı yönünde yorumlandı.

SU7 sahibi olan Çinli bir blog yazarı “A Zu”, bu kafa karışıklığını çözmek adına alıcıların sipariş ve teslimat bilgilerini paylaşabilecekleri bir uygulama geliştirdiğini belirtti.

Xiaomi için yeni bir dönem

Çin’de 26 milyon takipçisiyle sosyal medya fenomeni haline gelen CEO Lei Jun, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada son bir ayın, Xiaomi’yi kurduğu günden bu yana yaşadığı “en zorlu dönem” olduğunu söyledi.

Çinli danışmanlık firması LandRoads ise, Xiaomi’nin bugüne kadar tüketici elektroniği ürünlerinde oldukça başarılı bir pazarlama stratejisi yürüttüğünü ancak otomobil sektöründe bunun daha fazla şeffaflık ve uzun vadeli güven gerektirdiğini vurguladı.

“Tüketici elektroniği ürünlerinden farklı olarak otomobil alımı, daha uzun karar süreçleri ve daha büyük yatırımlar gerektirir. Bu da markalardan daha fazla güven ve taahhüt beklenmesine neden olur.” ifadelerine yer verildi.