Teknoloji devi Intel’den radikal değişim: Boş çek devri bitti, 22 bin kişi işten çıkarılıyor
- Intel, 2025 yılını geçtiğimiz yıla göre beşte bir daha küçük bir iş gücüyle kapatmayı planladığını açıkladı. Yeni CEO Lip Bu Tan, göreve geldiği mart ayından bu yana şirketi yeniden yapılandırma sürecine sokarken, “boş çeklere” son verileceğini vurguladı. 22 bin kişi ise işten çıkarılacak.

Intel, 2025 yılını geçtiğimiz yıla göre beşte bir daha küçük bir iş gücüyle kapatmayı planladığını açıkladı. Yeni CEO Lip Bu Tan, göreve geldiği mart ayından bu yana şirketi yeniden yapılandırma sürecine sokarken, “boş çeklere” son verileceğini vurguladı. Dev teknoloji şirketinin gelirleri duraksadı, zarar beklentilerin üzerine çıktı.
Tan’ın liderliğinde uygulanan dönüşüm stratejisi kapsamında Intel, faaliyet dışı alanlardan çekilirken, önemli sayıda çalışanı da işten çıkardı. Şirketin finans direktörü David Zinsner, Reuters’a verdiği demeçte bu sürecin “cerrahi bir yaklaşımla” yürütüldüğünü ve şirketin yönetim kademelerinin yüzde 50 oranında azaltıldığını söyledi.
Hedef: Yıl sonuna kadar 75 bin çalışana düşmek
Intel, haziran sonunda 96 bin 400 olan çalışan sayısını yıl sonuna kadar 75 bine indirmeyi planlıyor. Bu, 2024 sonuna göre yüzde 22’lik bir küçülme anlamına geliyor. Şirket, bu sayıya ulaşmak için doğal iş gücü kaybı ve “diğer yöntemleri” kullanacak.
Tan: Her yatırım ekonomik anlam taşımalı
Tan, çalışanlara gönderdiği şirket içi notta “Boş çek devri sona erdi. Her yatırım ekonomik anlam taşımalı. Müşterilerimizin neye, ne zaman ihtiyacı varsa onu üreteceğiz ve tutarlı icraatla güven kazanacağız” dedi.
İleri üretim teknolojileri sorgulanıyor
Yeni CEO, selefi Pat Gelsinger’ın yoğun yatırım yaptığı 18A üretim teknolojisinin sadece Intel’in kendi ürünleri için ekonomik geri dönüş sağlayabileceğini belirtti. Reuters, Tan’ın bu teknolojiyi dış müşterilere sunmayı bırakmayı düşündüğünü daha önce bildirmişti.
Şirketin bir sonraki nesil olan 14A üretim süreci için de dış müşteri bulunamaması durumunda, Intel’in çip üretiminden tamamen çekilebileceği ifade edildi.
Ohio’daki fabrikalar yavaşlatıldı, Avrupa planları durduruldu
Intel, yetersiz talep gerekçesiyle ABD’nin Ohio eyaletindeki fabrika inşaatlarını yavaşlatma kararı alırken, Polonya ve Almanya’daki planlanan tesisleri iptal etti. Kosta Rika’daki çip paketleme operasyonları ise Vietnam ve Malezya’daki diğer tesislerle birleştirilecek.
“Eğer inşa edersen, gelirler” anlayışına karşıyım
Tan, analistlerle yaptığı görüşmede “Eğer inşa edersen, gelirler” anlayışına katılmadığını belirtti. Intel’in yeni dönemde fabrikaları ancak net talep oluştuğunda inşa edeceğini vurguladı. Ayrıca şirketin tüm büyük çip tasarımlarını artık bizzat kendisi onaylayacak.
Piyasa tahminlerinin ötesinde zarar beklentisi
Şirket, üçüncü çeyrek için hisse başına 24 sent zarar öngörüyor. Bu, Wall Street’in beklediği 18 sent zararın üzerinde. Ancak 12,6 – 13,6 milyar dolar aralığında öngörülen çeyreklik gelir, analist tahmini olan 12,65 milyar doların üzerinde yer aldı.
Zayıf talep ve ticaret belirsizliği endişe yaratıyor
Yarı iletken ürünleri şu anda ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı küresel tarifelerden muaf olsa da, ekonomik belirsizlik müşterilerin harcama kararlarını erteliyor. Şirketler, olası ticaret riskleri nedeniyle sevkiyatlarını yılın ilk yarısına çekti.
Intel’in haziranla biten ikinci çeyrek geliri 12,9 milyar dolarla sabit kaldı ve böylece dört çeyrektir süren düşüş sona erdi. Ancak hisse başına düzeltilmiş zarar 10 sent ile analistlerin 1 sentlik kar beklentisinin çok altında kaldı. Düzeltilmemiş zarar ise 67 sent ile beklentilerin (26 sent) çok üzerinde gerçekleşti.
İkinci çeyrekte yapılan işten çıkarmalar ve yeniden yapılanma maliyeti ise 1,9 milyar doları buldu.