Çip savaşında son perde: Huawei NVIDIA'ya karşı "süper düğüm" silahını çekti
- Jensen Huang'ın korktuğu başına gelmiş olabilir. Çinli Huawei'in Şangay'da vitrine çıkardığı CloudMatrix 384 sisteminin çip savaşlarında yeni bir perde açabileceği belirtiliyor.
- Huawei'in yeni sistemi, NVIDIA'nın gelişmiş yapay zeka çiplerine karşı tek tek daha düşük performanslı olsa da çiplerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak yüksek hızlı ağ bağlantı teknolojisi geliştirdiği iddiası dikkat çekti.

Çin merkezli Huawei Technologies Co. Ltd., Nvidia Corp.'a meydan okudu ve bugüne kadarki en güçlü yapay zeka sunucu sistemini tanıttı. Şirket, düzinelerce yerel şirketin en yeni yapay zeka donanımlarını sergilediği Şanghay'daki Dünya Yapay Zeka Konferansı'nda CloudMatrix 384 sistemini tanıttı.
Reuters, Huawei'nin yeni CloudMatrix sistemini, ihracat kontrollerine tabi olan ve Çin'de satılamayan Nvidia'nın premium sunucu ürünü GB200 NVL72'ye doğrudan rakip olarak konumlandırdığını bildirdi.
CloudMatrix 384, Huawei'nin en gelişmiş yapay zeka çiplerinden Ascend 910C grafik işlem birimi tarafından destekleniyor.
CloudMatrix sisteminin, Huawei'nin yapay zeka sektöründe Nvidia ile rekabet etme stratejisini gösterdiği öne sürülüyor. Nvidia'nın GPU'ları tek tek daha güçlü olsa da, Huawei, daha fazla çipini tek bir kümeye yerleştirerek bu eksikliği giderebileceğine ve böylece düşük performanslarının üstesinden gelmek için birlikte çalışabileceklerine inanıyor. Huawei, bu fikri "süper düğüm" çip mimarisi olarak adlandırıyor ve çiplerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için yüksek hızlı ağ bağlantı teknolojisi geliştirdiğini belirtiyor.
Huawei, CloudMatrix 384'ün yaklaşık 300 petaflop işlem performansı sunduğunu ve Nvidia'nın GB200 NVL72 sisteminin 180 petaflop sınırını aştığını iddia ediyor. Bellek ve bant genişliği açısından da Nvidia'nın ürününü geride bıraktığı iddiasında. Ancak verilere göre bunun karşılığında önemli ölçüde daha fazla enerji kullanıyor. Huawei'ye göre CloudMatrix 384 saatte 559 kilovat tüketiyor, bu da Nvidia'nın sisteminden neredeyse dört kat daha fazla güç tükettiği anlamına geliyor.
Bununla birlikte, Huawei'nin en önemli şeyin salt işlem gücü olduğuna karar verdiği ve CloudMatrix 384'ün piyasaya sürülmesiyle birlikte, ABD yaptırımları nedeniyle Nvidia'nın en gelişmiş GPU'larına erişimi engellenen Çinli firmalara bir alternatif sunabileceği öne sürülüyor.
Huawei, CloudMatrix 384 sistemini ilk olarak Nisan ayında mütevazı bir duyuruyla duyurmuştu, ancak henüz müşterilere sunulmadığı için o dönemde pek ilgi görmemişti. Ancak bazı analistler bunu fark etti. SemiAnalysis'ten Dylan Patel bir blog yazısında, Huawei'nin "artık Nvidia'yı yenebilecek yapay zeka sistemi yeteneklerine sahip olduğunu" söyledi.
Huawei'nin ağ tabanlı kümeleme yeteneklerini öven Dylan, CloudMatrix 384'ün Nvidia'nın amiral gemisi sunucu rafının performansını birçok temel ölçütte geride bıraktığını ve Çinli yapay zeka şirketleri için açık ara altyapı tercihi olacağını söyledi.
Nvidia İcra Kurulu Başkanı Jensen Huang, Mayıs ayında Bloomberg'e yaptığı açıklamada benzer bir şey söylemiş ve Huawei'nin "oldukça hızlı hareket ettiğini" belirtmiş ve CloudMatrix 384 sistemini buna örnek olarak göstermişti. CloudMatrix 384'ün duyurulmasıyla hemen hemen aynı dönemde Huawei, Ascend 920 adlı daha da gelişmiş bir işlemciyi de tanıtmıştı, ancak bu model henüz satışa sunulmadı.
Huawei, yerel yapay zeka pazarını ele geçirme tehdidinde bulunuyor
Huang'ın yorumları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nvidia'nın çip ihracatına yönelik ihracat kontrollerini artırmasından ve şirketin H20 GPU'larını Çin'e göndermesini yasaklamasından sadece bir ay sonra geldi. H200 GPU'su, Çin'e ihracat konusundaki daha önceki yasakları karşılamak için özel olarak tasarlanmış, daha düşük güçlü bir H200 GPU versiyonuydu.
Trump'ın kararıyla Çin'e yapılan tüm Nvidia çip satışları fiilen sona erdi, ancak Beyaz Saray 15 Temmuz'da bir geri adım atarak, H20'yi ithal etmek isteyen Çinli firmalara özel lisanslar vereceğini ve Nvidia pazarını yeniden açacağını açıkladı.
O dönemde Beyaz Saray'ın Yapay Zeka Sorumlusu David Sacks, bu U dönüşünün haklı olduğunu, çünkü bunun Nvidia'nın Huawei'nin iç pazarı ele geçirmesini ve gelişmiş çip araştırmalarına aktarılacak daha fazla gelir elde etmesini engellemesine yardımcı olacağını söylemişti.
Ancak bu iddia tüm hikayeyi açıklamıyor, çünkü Ticaret Bakanı Howard Lutnick Reuters'a ihracat lisansı verme kararının, ABD'nin Çin'den hayati önem taşıyan nadir toprak minerallerini ithal etmesini sağlayan daha geniş bir ticaret anlaşmasıyla bağlantılı olarak alındığını söyledi.
Ayrıca, ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımların etkinliği konusunda da hala soru işaretleri mevcut. Geçtiğimiz hafta Nvidia, Çinli yapay zeka şirketlerinin bu yongaları karaborsadan satın aldığı yönündeki haberlere yanıt olarak, CNBC'ye kaçak yongalarla veri merkezleri kurmanın teknik ve finansal açıdan "kaybedilen bir teklif" olacağını söylemişti.
Financial Times'ın daha önce yayınladığı bir haberde, Mayıs ayından bu yana gayriresmi kanallardan 1 milyar dolar değerinde gelişmiş Nvidia çipinin Çin'e kaçırıldığı, bunların arasında B200 GPU'larının da bulunduğu belirtilmişti.