Dünyanın en değerli şirketi Nvidia CEO'sundan yapay zeka tavsiyesi: "Bugün 20 yaşında olsaydım..."
- Nvidia CEO’su Jensen Huang, bugün üniversite öğrencisi olsaydı fiziksel bilimlere odaklanacağını söyledi. Huang’a göre yapay zekanın geleceği, fizik kurallarını anlayan ve fiziksel dünyayla etkileşime girebilen sistemlerde yatıyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, bugün bir üniversite öğrencisi olsaydı yazılım değil, fiziksel bilimleri tercih edeceğini söyledi. Çin’in başkenti Pekin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Huang, “Eğer 2025 yılında mezun olmuş, hırslı ama 22 yaşındaki bir Jensen olsaydınız ne yapardınız?” sorusuna dikkat çeken bir yanıt verdi.
CNBC'de yer alan habere göre Huang, “Bugünün 20 yaşındaki Jensen’ı muhtemelen yazılım bilimlerinden çok fiziksel bilimlere yönelirdi” dedi. Nvidia CEO’su, üniversiteden 20 yaşında mezun olduğunu da hatırlattı.
Huang, 1984 yılında Oregon State Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği diploması aldı, ardından 1992’de Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Bir yıl sonra, 1993’te Nvidia’yı Chris Malachowsky ve Curtis Priem ile birlikte San Jose, California’daki bir Denny’s restoranında kurdu.
Bugün dünyanın en değerli şirketi haline gelen Nvidia, geçen hafta 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak yeni bir dönüm noktasına imza attı.
“Fiziksel AI” dönemi başlıyor
Huang, fiziksel bilimlere yönelme arzusunun arkasında yapay zekanın geçirdiği evreleri ve geleceğini görüyor. Nisan ayında Washington D.C.’de düzenlenen Hill & Valley Forum’da konuşan Huang, yapay zekanın önce görsel algı (Perception AI), ardından üretken yapay zeka (Generative AI) dönemlerinden geçtiğini anlattı.
Bugün ise “Akıl yürütebilen yapay zeka” (Reasoning AI) döneminde olduğumuzu belirten Huang, bu alandaki gelişmeler sayesinde yapay zekanın daha önce karşılaşmadığı problemleri çözebildiğini ifade etti.
Ancak Huang’a göre asıl devrim “Fiziksel Yapay Zeka” (Physical AI) ile gelecek. Bu yeni dönemde yapay zeka, fizik kuralları, sürtünme, eylemsizlik ve neden-sonuç ilişkisi gibi temel fiziksel ilkeleri anlayarak hareket edecek.
Fiziksel AI’ın, bir topun nereye yuvarlanacağını öngörmek, bir nesneyi zarar vermeden kavramak ya da bir aracın arkasındaki yaya varlığını sezmek gibi görevleri yerine getirebilmesi bekleniyor.
“Fiziksel AI’ı alıp fiziksel bir nesneye, yani bir robota yerleştirdiğinizde gerçek robotik başlıyor” diyen Huang, önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de kurulacak fabrikaların robotik sistemlerle donatılacağını vurguladı. Huang’a göre bu gelişme, dünya genelinde yaşanan iş gücü sıkıntısına çözüm olabilir.