Esports Dünya Kupası, Riyad’da başladı: 70 milyon doları aşkın ödül dağıtılacak, Magnus Carlsen de yarışacak
- Esports Dünya Kupası, ikinci yılında 70 milyon dolarlık ödül havuzuyla Riyad’a dönerken, satranç dehası Magnus Carlsen’in katılımı ve 25 oyundaki kıyasıya mücadeleyle oyun dünyasının dikkatini yeniden MENA bölgesine çevirdi.
- Turnuvanın dikkat çeken katılımcılarından biri de satranç dünyasının efsane ismi Magnus Carlsen olacak. Carlsen, Chess.com üzerinden düzenlenecek karşılaşmalarda aktif olarak yarışacak.
- Suudi Arabistan temsilcisi Al-Nassr forması giyen Cristiano Ronaldo da Esports Dünya Kupası'nın resmi elçisi olarak etkinliğin küresel tanıtım yüzü görevini üstleniyor.

Suudi Arabistan ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika (Middle East and North Africa - MENA) bölgesi, 8 Temmuz'da başlayan Esports Dünya Kupası (Esports World Cup) ile yeniden oyun dünyasının merkezine yerleşti.
24 Ağustos'a kadar sürecek olan etkinlik, Esports Dünya Kupası Vakfı ve Suudi Kamu Yatırım Fonu'nun (PIF - Public Investment Fund) desteğiyle ikinci kez Riyad’da düzenleniyor. Bu yıl turnuvada, 25 farklı oyunda toplam 70 milyon doları aşan ödül havuzu için kıyasıya mücadele yaşanacak.
Turnuvada League of Legends, Dota 2, Counter-Strike, EA Sports FC 25, Mobile Legends ve Honor of Kings gibi önde gelen oyunlar yer alıyor. Bu yıl ayrıca VALORANT, CrossFire, Chess.com (dünyanın en iyilerinden Norveçli satranççı Magnus Carlsen katılımıyla), Call of Duty: Black Ops 6 gibi yeni oyunlar da eklendi. Fortnite ise bu yılki listede yer almıyor. 10 Temmuz'daki açılış töreninde Post Malone, DJ Alesso ve çellist Tina Gu gibi isimlerin performanslarıyla yer aldı.
Real recognise real.@PostMalone 🤜🤛 @MagnusCarlsen pic.twitter.com/i065pRrEqS
— Esports World Cup (@EWC_EN) July 10, 2025
Suudi Arabistan temsilcisi Al-Nassr forması giyen Cristiano Ronaldo da Esports Dünya Kupası'nın resmi elçisi olarak etkinliğin küresel tanıtım yüzü görevini üstleniyor.
MENA pazarında hızlı yükseliş: 2029'da 2,8 milyar dolarlık hedef
MENA bölgesi, espor ve oyun alanında stratejik yatırımlar ve büyüyen yerel oyuncu kitlesiyle dikkat çekiyor. ABD merkezli araştırma şirketi Niko Partners'ın 2025 tarihli 'MENA Oyuncu Davranışları ve Pazar İçgörüleri' raporuna göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ı kapsayan MENA-3 bölgesi, 2024 yılında 2 milyar dolarlık oyun gelirine ulaştı. 2029 yılına kadar bu rakamın 2,8 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.
Bölge, oyuncu sayısında da artış gösteriyor. 2024 yılı sonu itibariyle 72 milyon olan oyuncu sayısının, 2029'da 84,3 milyona çıkması bekleniyor. Kışı başına harcama miktarında ise BAE, 84,6 dolarlık ortalama ile öne çıkıyor. Suudi Arabistan'da bu rakam 54,89 dolar, Mısır'da ise 3,39 dolar seviyesinde.
Kadın oyuncuların oranında artış
1.580 kişiyle gerçekleştirilen anket verilerine göre, MENA-3 bölgesindeki oyuncuların yüzde 37'sini kadınlar oluşturuyor. Bu oran 2023 yılında yüzde 32,6 idi. Özellikle Mısır'da oyuncular haftada ortalama 11,8 saat oyun oynayarak bölgedeki en yoğun oyun aktivitesine sahip grubun başında geliyor. Bölgede oyuncuların yüzde 54,6'sı aktif olarak e-sporla ilgileniyor.
Yapay zekanın oyunlarda kullanımı da artıyor. Oyuncuların yüzde 82,2'si üretken yapay zekadan haberdar ve yarısından fazlası video oyunlarında bu teknolojinin kullanımına ilgi duyuyor. Bu konuda BAE, yüzde 59,3 ile en yüksek ilgiyi gösteren ülke.
Spor oyunları önde
Bölgede en çok tercih edilen oyun türü spor. PC oyuncularının yüzde 33,4'ü, konsol oyuncularının yüzde 44,1'i spor oyunlarını tercih ediyor. Mobilde ise spor oyunları bulmaca oyunlarının ardından ikinci sırada yer alıyor. EA FC ve eFootball gibi futbol oyunları, bu kategorideki ilginin yüzde 70-80'ini oluşturuyor.
2025 yılında spor oyunlarında geçirilen süre azalsa da oyuncu başı harcama oranlarının artması dikkat çekiyor. e-Spora en fazla ilgi gösteren oyuncular da spor oyunlarını tercih eden gruptan çıkıyor. Suudi Espor Federasyonu tarafından düzenlenen Suudi eLeague, Espor Dünya Kupası'na doğrudan katılım hakkı sağlayan bir turnuva konumuna gelmiş durumda.
Dijital cüzdanlar yükselişte
MENA'daki oyun ekonomisi için en büyük zorluklardan biri, yeterli ödeme altyapısının olmaması. Niko Partners'ın Xsolla ile birlikte yayımladığı 'MENA'da Video Oyunlarının Para Kazanma Ortamı' başlıklı rapora göre, MENA nüfusunun yüzde 67'si banka hesabına sahip değil ya da finansal hizmetlere erişim sınırlı. Geleneksel kredi kartları büyük çapta gelir yaratmada yetersiz kalıyor.
Buna karşın dijital cüzdanlar yaygınlaşıyor. Mısır'da oyuncuların yüzde 74'ü oyun içi satın alımlarda Vodafone Cash'i tercih ediyor. Bu nedenle yerelleştirme, yalnızca dil ve içerikte değil; ödeme sistemleri ve platformlara da özenli uyarlamalar yapılması gereken hayati bir alan olarak öne çıkıyor.
Etkinlik programı:
- 13 haftalık sürede devam edecek organizasyonda, 25 farklı oyun başlığı yer alıyor (toplam 26 etkinlik).
- Açılış günü, yani 8 Temmuz’da Dota 2, VALORANT ve Rennspor gibi önemli turnuvaların maçları başlıyor.
- Valorant turnuvası 8–13 Temmuz, League of Legends turnuvası ise 16–20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek.
- Satranç (Chess.com) ayağı da etkinliğin ikinci bölümünde, 31 Temmuz–4 Ağustos tarihlerinde yer alıyor.