Microsoft 25 yıl sonra o ülkeye veda ediyor: “Sürdürülebilir değildi”
- Teknoloji devi Microsoft, 25 yıllık faaliyetinin ardından Pakistan’daki operasyonlarını kapatma kararı aldı. Şirket, artık ülkedeki müşterilerine bölgesel ofisler ve yetkili bayiler aracılığıyla hizmet vereceğini açıkladı.

Teknoloji devi Microsoft, 25 yıllık faaliyetinin ardından Pakistan’daki operasyonlarını kapatma kararı aldı. Şirket, artık ülkedeki müşterilerine bölgesel ofisler ve yetkili bayiler aracılığıyla hizmet vereceğini açıkladı.
Redmond merkezli firma, TechCrunch’a yaptığı açıklamada “müşteri sözleşmeleri ve hizmet kalitesinde herhangi bir değişiklik olmayacağını” belirtti. Microsoft sözcüsü, “Bu modeli dünya genelinde birçok ülkede başarıyla uyguluyoruz. Müşterilerimiz önceliğimiz olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Sadece 5 çalışanı etkiliyor, mühendis yoktu
Microsoft’un Pakistan’daki ofisinde yalnızca 5 çalışanın bulunduğu ve şirkette mühendislik kaynaklarının hiç olmadığı öğrenildi. Çalışanların esas olarak Azure ve Office ürünlerinin satışından sorumlu olduğu belirtildi. Bu durum, Microsoft’un Hindistan gibi mühendislik merkezlerine yaptığı yatırımlarla çarpıcı bir tezat oluşturuyor.
Şirketin kapanma kararı, bu hafta dünya genelinde 9 bin kişiyi etkileyen yüzde 4’lük iş gücü azaltımıyla bağlantılı olarak, daha büyük bir yeniden yapılanma sürecinin parçası olarak görülüyor.
Lisanslar zaten İrlanda’ya taşınmıştı
Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı, kararın küresel bir “iş gücü optimizasyon programı” çerçevesinde alındığını belirterek, Microsoft’un son birkaç yıldır ülkeye yönelik lisanslama ve ticari sözleşme yönetimini İrlanda’daki Avrupa merkezine taşıdığını hatırlattı. Günlük hizmetler ise yerel sertifikalı ortaklar tarafından sürdürülüyordu.
Bakanlık, “Microsoft’un küresel ve bölgesel liderliğiyle yapıcı temaslarımız sürecek. Her türlü yapısal değişikliğin, Microsoft’un Pakistan’daki uzun vadeli bağlılığını daha da güçlendirmesini hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Eski yöneticiden sert eleştiri: “Bu sadece bir şirketin ayrılışı değil”
Microsoft’un Pakistan’daki ilk yöneticisi olan Jawwad Rehman, LinkedIn üzerinden yaptığı paylaşımda şirketin çıkışını doğruladı. Rehman, “Bu sadece bir şirketin çekilmesi değil. Ülkemizin nasıl bir ortam oluşturduğunun acı bir göstergesi. Microsoft gibi devlerin bile artık burada kalmasının sürdürülebilir olmadığı bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.
Microsoft giderken Google yatırım yapıyor
Microsoft’un Pakistan’dan ayrılığı, hükümetin kısa süre önce gençlere Google ve Microsoft gibi şirketlerden IT sertifikaları sağlama planını duyurmasının hemen ardından geldi. Bu durum, geçen yıl kamu eğitimine 10,5 milyon dolarlık yatırım yapan ve 2026’ya kadar ülkede 500 bin Chromebook üretmeyi planlayan Google ile büyük bir tezat oluşturuyor.
Pakistan, mühendislik üssü olamadı
Microsoft’un kararı, Pakistan teknoloji ekosistemindeki yapısal sorunları da gözler önüne seriyor. Ülke, Hindistan gibi Batılı teknoloji devleri için mühendislik dış kaynak merkezi olmayı başaramadı. Pakistan pazarında daha çok yerli şirketler ve Huawei gibi Çinli teknoloji devleri öne çıkıyor.
Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı, konuya ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.