IEA: Küresel temiz enerji yatırımları 2 trilyon doları bulacak

PAYLAŞ
  • Temiz enerji yatırımları, 2024 yılında, fosil yakıtlara yapılan yatırımları ikiye katlayacak.
  • IEA, enerji yatırımlarının bu yıl 3 trilyon dolar seviyesine çıkacağını tahmin ediyor. Bunun 1 trilyon dolarlık kısmı fosil yakıtlara gidecek.
  • Rapor, gelişmekte olan ekonomilere de dikkat çekti.
IEA: Küresel temiz enerji yatırımları 2 trilyon doları bulacak
Reuters

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı raporla, 2024 yılının sonuna ilişkin bazı tahminlerini paylaştı.

Reuters'ın haberine göre temiz enerji teknolojisine ve altyapısına yapılan yatırımların 2024 yılında 2 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu da fosil yakıtlara yapılan yatırımların iki katı demek.

IEA, toplam enerji yatırımlarının 2024 yılında ilk defa 3 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Temiz enerjiye yapılacak 2 trilyon dolarlık yatırım, elektrikli araçlar, nükleer enerji, düşük emisyonlu yakıtlar ve ısı pompaları gibi teknolojilere yapılacak yatırımları kapsayacak. Geri kalan 1 trilyon dolarlık kısım ise gaz, petrol ve kömüre aktarılacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, "Temiz enerji harcamalarındaki artış, güçlü ekonomi, devam eden maliyet düşüşleri ve enerji güvenliği hususlarıyla destekleniyor" dedi.

Aslan payı Çin'de

Dünyanın en büyük fosil yakıt üreticilerinden biri olan Çin, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında. Çin, 2024 yılındaki yatırımlarda da tahmini 675 milyar dolar ile en büyük paya sahip. Avrupa'nın da 2024'te temiz enerjiye 370 milyar dolar yatırım yapacağı tahmin ediliyor. ABD'de ise bu pay 315 milyar dolar civarında.

Elektrik üretim teknolojileri arasında en fazla harcamanın güneş fotovoltaiğine (PV) yapılması bekleniyor.

IEA'nın raporuna göre, küresel petrol ve gaz yatırımları 2024'te yüzde 7 artacak ve 570 milyar dolara ulaşacak. Bu artışın çoğunlukla Orta Doğu ve Asya'daki ulusal petrol şirketleri tarafından gerçekleştiği belirtiliyor.

Rapor, dünyanın bazı bölgelerindeki enerji yatırımlarının hala geride kaldığına da dikkat çekiyor. Özellikle gelişmekte olan ekonomilere dikkat çekiliyor.