Tarihi karar: Moody's ABD'nin notunu düşürdü!

PAYLAŞ
  • Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin kredi notunu AAA seviyesinden AA1'e düşürdü. Kararın gerekçesi ise ABD'nin bu nota sahip düğer ülkelere göre çok yüksek mali açıkları, borç ve faiz yükü olarak gösterildi.
  • ABD'nin adaya veda etmesiyle birlikte Moody's'in AAA adasında kalan ülke sayısı 11'e indi.
  • Moody’s, ABD tahvillerini ilk kez 1993 yılında resmen derecelendirmiş, ancak 1949′dan bu yana ABD’ye AAA ”ülke tavan notu” atamıştı.
  • Kararın bugün açıklanmasının sebebi olarak ise Cumhuriyetçi Parti liderliğindeki Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi’nin Donald Trump’ın gündeminde yer alan ve 2017 vergi kesintilerinin uzatılmasını da içeren kapsamlı bir paketi reddetmesi gösteriliyor.
  • Bu kararla birlikte ABD'nin en üst seviyede nota sahip olduğu üçünü kredi derecelendirme kuruluşu da bu kararından vazgeçmiş oldu. Daha önce S&P ve Fitch de not indirimi kararı vermişti.
Tarihi karar: Moody's ABD'nin notunu düşürdü!

Moody's'den şok karar. ABD hükümetinin borcunu gerekçe gösteren Moody's, ülkenin kredi notunu düşürdü ve görünümü negatiften durağana çevirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin kredi notunu "Aaa"dan "Aa1"e bir kademe düşürdü ve gerekçe olarak "benzer şekilde derecelendirilen ülkelere göre önemli ölçüde daha yüksek" artan borç ve faiz yükünü gösterdi.

Moody's açıklamada, "Birbirini izleyen ABD yönetimleri ve Kongre, büyük yıllık mali açıkların ve artan faiz maliyetlerinin eğilimini tersine çevirmek için önlemler konusunda anlaşamadı" dedi.

SON KALE DE YIKILDI
Moody’s, ABD egemen borcunu mümkün olan en yüksek kredi notunda tutma konusunda direnmişti. Standard & Poor’s, ABD’yi Ağustos 2011′de AAA’dan AA+’ya indirmiş, Fitch Ratings de ABD notunu Ağustos 2023’te AAA’dan AA+’ya düşürmüştü.

Moody's'in not indirimine ilişkin basın açıklamasında "Mevcut mali tekliflerin, zorunlu harcamalarda ve açıklarda önemli yıllık azalmalara yol açacağına inanmıyoruz. Önümüzdeki on yılda, harcamalar artarken hükümet geliri genel olarak sabit kaldığından daha büyük açıklar bekliyoruz. Buna karşılık, kalıcı, büyük mali açıklar hükümetin borç ve faiz yükünü daha da artıracaktır. ABD'nin mali performansının kendi geçmişine ve diğer yüksek puanlı egemenlere kıyasla kötüleşmesi muhtemeldir." ifadelerine yer verildi.

Böylece Moody's'den en yüksek kredi notu olan AAA seviyesinde nota sahip ülke sayısı 11'e düştü.

İşte en yüksek nota sahip ülkeler

Ülke Moody's Kredi Notu
Australia Aaa
Canada Aaa
Denmark Aaa
European Union Aaa
Germany Aaa
Luxembourg Aaa
Netherlands Aaa
Norway Aaa
Singapore Aaa
Sweden Aaa
Switzerland Aaa
Moody’s, ABD tahvillerini ilk kez 1993 yılında resmen derecelendirmiş, ancak 1949′dan bu yana ABD’ye AAA ”ülke tavan notu” atamıştı.

Referans 10 yıllık Hazine tahvili getirisi not kararı sonrası işlemlerde 3 baz puan yükselerek %4,48′den işlem gördü. iShares 20+ Year Treasury Bond ETF’si uzatılmış işlemlerde yaklaşık %1 düştü, SPDR S&P 500 ETF Trust ise %0,4 düştü.

Açıklamanın devamında öne çıkan başlıklar şöyle:

  • "Durağan görünüm, Aa1 kredi notu seviyesinde dengeli riskleri yansıtıyor. ABD, ekonomisinin büyüklüğü, dayanıklılığı ve dinamizmi ile ABD dolarının küresel rezerv para birimi olarak rolü gibi istisnai kredi güçlerini koruyor. Ayrıca, son aylar bir miktar politika belirsizliğiyle karakterize olsa da, ABD'nin bağımsız bir Federal Rezerv tarafından yönetilen çok etkili para politikasının uzun geçmişini sürdüreceğini bekliyoruz.
  • ABD'nin uzun vadeli yerel ve yabancı para birimi ülke tavanları AAA'da kalıyor. Aaa yerel para birimi tavanı, ekonomideki küçük bir hükümet ayak izini ve son derece düşük para birimi ve ödemeler dengesi krizi riskini yansıtıyor. AAA seviyesindeki yabancı para tavanı, ülkenin güçlü politika etkinliğini ve açık bir sermaye hesabını yansıtarak transfer ve konvertibilite risklerini azaltıyor.

  • On yıldan fazla bir süredir, ABD federal borcu, sürekli mali açıklar nedeniyle keskin bir şekilde arttı. Bu süre zarfında, vergi indirimleri hükümet gelirlerini azaltırken federal harcamalar arttı. Açıklar ve borçlar büyüdükçe ve faiz oranları yükseldikçe, devlet borcunun faiz ödemeleri belirgin bir şekilde arttı.

  • Vergilendirme ve harcamalarda ayarlamalar yapılmazsa, faiz giderleri de dahil olmak üzere zorunlu harcamaların 2024'te yaklaşık %73'ten 2035'e kadar toplam harcamaların yaklaşık %78'ine yükselmesi öngörülürken, bütçe esnekliğinin sınırlı kalmasını bekliyoruz. 2017 Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası uzatılırsa, ki bu bizim temel senaryomuzdur, önümüzdeki on yıl içinde federal mali birincil (faiz ödemeleri hariç) açığına yaklaşık 4 trilyon dolar ekleyecektir.

  • Sonuç olarak, federal açıkların genişlemesini ve 2024'teki %6,4'ten 2035 yılına kadar GSYİH'nın yaklaşık %9'una ulaşmasını bekliyoruz, bu da esas olarak borç faiz ödemelerinin artması, artan hak harcamaları ve nispeten düşük gelir yaratmanın etkisiyle gerçekleşecek. Federal borç yükünün 2024'teki %98'e kıyasla 2035 yılına kadar GSYİH'nın yaklaşık %134'üne yükseleceğini tahmin ediyoruz.

  • ABD hazine varlıklarına yönelik yüksek talebe rağmen, 2021'den bu yana daha yüksek hazine getirileri borç ödenebilirliğinde düşüşe katkıda bulundu. Federal faiz ödemelerinin, 2024'te yaklaşık %18 ve 2021'de %9 iken, 2035 yılına kadar gelirin yaklaşık %30'unu emmesi muhtemeldir. Federal, eyalet ve yerel borcu hesaba katan ABD genel hükümet faiz yükü, AAA dereceli egemenler için %1,6'ya kıyasla 2024'te gelirin %12'sini emdi.

  • ABD'nin önemli ekonomik ve finansal gücünü kabul etsek de, bunların artık mali metriklerdeki düşüşü tam olarak dengelemediğine inanıyoruz.

İSTIKRARLI GÖRÜNÜMÜN GEREKÇESI

  • Durağan görünüm, Aa1'deki dengeli riskleri yansıtıyor. Bir dizi kredi gücü, şoklara karşı direnç sağlar.
  • ABD ekonomisi, değerlendirdiğimiz egemenler arasında benzersizdir. Çok büyük ölçekli, yüksek ortalama gelirler, güçlü büyüme potansiyeli ve üretkenliği ve GSYİH büyümesini destekleyen bir inovasyon geçmişini birleştirir. Ekonomi daha yüksek tarifelere uyum sağladıkça GSYİH büyümesinin kısa vadede yavaşlaması muhtemel olsa da, ABD'nin uzun vadeli büyümesinin önemli ölçüde etkilenmesini beklemiyoruz.
  • Buna ek olarak, ABD dolarının dünyanın baskın rezerv para birimi statüsü, egemenliğe önemli bir kredi desteği sağlamaktadır. Doların kredi faydaları geniş kapsamlıdır ve hükümetin büyük yıllık mali açıkları finanse etmesine ve büyük borç yükünü ılımlı ve nispeten öngörülebilir maliyetlerle yeniden finanse etmesine yardımcı olan olağanüstü fonlama kapasitesi sağlar. Merkez bankalarının son yirmi yılda küresel olarak rezerv çeşitlendirmesine rağmen, ABD dolarının öngörülebilir gelecekte baskın küresel rezerv para birimi olarak kalmasını bekliyoruz.
  • Derecelendirmenin temelinde, zaman zaman test edilseler bile, ABD kurumlarının ve yönetişiminin önemli ölçüde zayıflamayacağına dair varsayımımız yatıyor. Özellikle, hükümetin üç kolu arasındaki uzun süredir devam eden kontrol ve dengelerin ve hukukun üstünlüğüne saygının büyük ölçüde değişmeden kalacağını varsayıyoruz. Buna ek olarak, ABD'nin, politika karar alma süreci bir yönetimden diğerine geçse bile, mali yörüngesini ayarlama kapasitesine sahip olduğunu değerlendiriyoruz.
  • Ayrıca, ABD ülke notunun şoklara karşı dayanıklılığı, güçlü para ve makroekonomik politika kurumları tarafından desteklenmektedir. Her ne kadar politika son aylarda daha az öngörülebilir olsa da, ABD'de ve diğer yüksek puanlı ülkelerde tipik olarak olanlara kıyasla, para ve makroekonomik politika etkinliğinin çok güçlü kalacağını ve iş döngüleri boyunca makroekonomik ve finansal istikrarı koruyacağını bekliyoruz.

Derecelendirmelerin yükseltilmesine veya düşürülmesine yol açabilecek faktörler

Borç karşılanabilirliğindeki bozulmayı önemli ölçüde yavaşlatmak ve nihayetinde tersine çevirmek için mali reformların uygulanması, devlet gelirlerini önemli ölçüde artırarak veya harcamaları azaltarak bir yükseltmeye yol açabilir.

Mali metriklerde şu anda beklediğimizden önemli ölçüde daha hızlı ve daha büyük bir bozulma, derecelendirmeye ağırlık verecektir. Küresel yatırımcılar tarafından dolar varlıklarından hızlı bir şekilde, çok daha yüksek faiz oranlarıyla sonuçlanırsa böyle bir bozulmayı hızlandırabilir ve faiz yükünün şu anda beklediğimizden daha hızlı yükselmesine neden olabilir. Küresel rezerv para birimi kolayca belirgin olmadığı için ABD dolarına güvenilir bir alternatif olduğu için bunu olası bir senaryo olarak görmüyoruz.

Politika etkinliği veya kurumların gücü, egemenin kredi profilini önemli ölçüde zayıflatan bir dereceye kadar aşındıracaksa, derecelendirme de azalabilir. Bu, orta vadeli büyümede bir bozulmaya veya şoklara karşı ekonomik esnekliğe yol açacaksa veya küresel yatırımcıların ABD doları dışında önemli ve kalıcı bir hamle eşlik ederse olur."