ABD’li perakendecilerden 'tarife öncesi satış' kampanyası: 'Fiyatlar artmadan alın, OnlyFans'te hesap açmak zorunda kalmayalım'
- Trump yönetiminin düzinelerce ülkeye yönelik yeni gümrük vergisi planları açıklaması sonrası, markalar hızla strateji değişikliğine gitti.
- Beis, Bare Necessities ve Knix gibi markalar, tarifeler yürürlüğe girmeden önce müşterilere indirimli satış teklif ederken, mizahi mesajlarla "Fiyatlar artarsa OnlyFans’a kalırız" diyerek krizi fırsata çevirmeye çalışıyor.

ABD’de gümrük tarifelerinin yeniden gündeme gelmesi, perakende sektörünü alarma geçirdi. Bare Necessities, Beis, Fashion Nova ve Knix gibi doğrudan tüketiciye satış yapan markalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşını bir pazarlama stratejisine dönüştürerek müşterilere fiyatlar yükselmeden alışveriş çağrısı yapmaya başladı.
CNBC'nin haberine göre Bare Necessities, 'tarife öncesi indirim' sloganıyla yaklaşık yüzde 30’luk promosyonlar sunarken, Beis gibi markalar fiyatların şimdilik sabit kaldığını duyuruyor; ancak müşterilere 'değişikliklerin yolda olduğu' uyarısını da yapıyor.
the devil works hard but fashion nova works harder pic.twitter.com/dNui9vgc3D
— ☆ laney ☆ (@laneybabyart) April 9, 2025
Trump’ın açıklamaları sonrası bazı tarifeler geçici olarak düşürülse de nihai düzenlemelere dair belirsizlik, perakende sektöründe planlama yapılmasını zorlaştırıyor. Özellikle Çin'den yüzde 145 gümrük vergisine tabi ürünleri ithal eden firmaların bazıları siparişlerini iptal etti ya da yeni tedarik zincirlerine yöneldi. Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelere yönelen firmalar, henüz yürürlüğe girmemiş tarifelere karşı stok yapma çabasına girdi.
Küçük markalar daha kırılgan
Massachusetts Babson College’dan pazarlama profesörü Lauren Beitelspacher ise küçük işletmelerin daha az esnek tedarik zincirlerine sahip olması nedeniyle tarifelerden daha ağır etkileneceğine dikkat çekti.
Target ya da Walmart gibi devler farklı ülkelerden tedarik sağlayabiliyor; ancak küçük markalar bu seçeneklere sahip değil.
Mizahla pazarlama: 'Bu tam bir çöplük yangını'
Gönderdiği müşteri mektubunda, “Kurumsal konuşmayı geçelim: Bu tarife durumu yangın yeri gibi ve hepimiz içinde yanıyoruz. Durum şu: Maliyetler artıyor ve ne yazık ki bizim fiyatlarımız da buna uymak zorunda kalacak” diye yazan Beis ekibi, ‘mali açıdan travma geçirdiğini’ de ekledi. “Muhtemelen bunun sepetiniz için ne anlama geldiğini merak ediyorsunuz. Ne yazık ki biz de öyle. Dürüst olmak gerekirse, bizim de herkes kadar kafamız karışık. Ama değişiklikler geliyor. Ne tür değişiklikler? Bilmiyoruz. Ne zaman olacak? Yarın olabilir ya da... tamam, bunu da bilmiyoruz.”
'Fiyatlar artmasın diye OnlyFans bile düşündük'
Beis, müşterilere gönderdiği mesajda maliyet artışlarına rağmen fiyatları sabit tutabilmek için neler denediklerini mizahi bir dille anlattı. Şirket, “Hesap çizelgelerimizin hesap çizelgeleri var” diyerek yaşadıkları finansal karmaşaya dikkat çekerken, durumu yönetmek için 'şirket çapında ramen diyetlerinden OnlyFans hesabı açmaya kadar her yolu düşündüklerini' ifade etti.
Bu esprili açıklamanın sonunda ise alışveriş çağrısı yapıldı: “Gözünüz bir şeylere takıldıysa, mevcut fiyatlandırma şimdilik geçerli. Şimdi harekete geçmek için iyi bir zaman olabilir.”
Tarafsız mizah stratejisi
Wharton School’dan Prof. Barbara Kahn, şirketlerin mizahı kullanarak siyasi cepheleşmeden kaçınmaya çalıştığını söyledi: “Tarifeler sadece ekonomik değil, siyasi anlam da taşıyor. Mizah, bu gerilimi yumuşatıp müşterilere 'sadece iyi bir fırsat' mesajı vermenin bir yolu.”