Asya'da seyahat patlaması kapıda: Kıtada havalimanı yarışı kızıştı

PAYLAŞ
  • Asya, seyahat sektöründe beklenen büyük bir patlamaya hazırlanıyor. Bölge ülkeleri artan talebi karşılamak üzere altyapılarını genişletmek için düğmeye bastı. Singapur’un dünyaca ünlü Changi Havalimanı, beşinci terminalinin temelini attı. Kıtada yolcu talebi kısa vadede yüzde 7,9 artacak.
Asya'da seyahat patlaması kapıda: Kıtada havalimanı yarışı kızıştı

Asya, seyahat sektöründe beklenen büyük bir patlamaya hazırlanıyor. Bölge ülkeleri artan talebi karşılamak üzere altyapılarını genişletmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda Singapur’un dünyaca ünlü Changi Havalimanı, beşinci terminalinin temelini attı. Yeni terminalin 2030’ların ortalarında hizmete girmesi bekleniyor.

Toplam 1080 hektarlık alana inşa edilecek yeni terminal, Changi Havalimanı’nın kapasitesini 90 milyondan 140 milyon yolcuya çıkararak neredeyse 2'ye katlayacak. 2025’te Skytrax tarafından 13. kez “Dünyanın En İyi Havalimanı” seçilen Changi, 2024 yılında 67,7 milyon yolcu ağırladı.

Yıllık 100 milyondan fazla yolcu ağırlayabilen havalimanları "mega havalimanı" olarak sınıflandırılıyor. Airport Council International verilerine göre, bu kategorideki 10 havalimanından 3’ü Asya’da bulunuyor: Pekin, Tokyo ve Şanghay.

ACI, önümüzdeki 25 yılda küresel hava yolculuğunun yaklaşık yüzde 7 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Bu büyümeye hazırlık olarak Asya-Pasifik ve Orta Doğu’daki havalimanlarına 2025-2035 yılları arasında toplam 240 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

Singapur’dan gedef: 200 şehre ulaşım

Temel atma töreninde konuşan Singapur Başbakanı Lawrence Wong, Terminal 5’in inşasının uzun vadede artacak yolcu talebine hazırlık olduğunu belirterek, “Hava yolculuğu uzun vadede yükseliş trendinde ve büyümenin büyük bölümü Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşecek” dedi.

Yeni terminal ile birlikte Changi’nin bağlantı sağladığı şehir sayısının 170’ten 200’e çıkarılması hedefleniyor. Wong, havalimanının Singapur’un dünya ile bağlantısını güçlendirdiğini ve havacılık ekosisteminin ülke GSYH’sine yüzde 5 katkı sağladığını vurguladı.

Asya’da havalimanı yarışı kızışıyor

Başbakan Wong’a göre bölgesel rekabet giderek artıyor. Örneğin, Hong Kong Uluslararası Havalimanı kasım ayında üçüncü pistini hizmete açtı ve Terminal 2’yi genişletiyor. 2035 yılına kadar 120 milyon yolcu ve 10 milyon ton kargo kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

Tayland’ın Bangkok’taki Suvarnabhumi Havalimanı, 2024 Eylül ayında üçüncü pistini devreye aldı. Geçtiğimiz yıl tamamlanan yeni uydu terminalinin ardından 2027 yılına kadar kapasiteyi artıracak bir “Doğu Genişleme” projesi de gündemde.

Güney Kore’de Seul’deki Incheon Uluslararası Havalimanı, Aralık ayında “4. Faz Genişleme” projesini tamamlayarak yıllık yolcu kapasitesini 77 milyondan 106 milyona yükseltti ve dünyanın en büyük üçüncü havalimanı oldu.

Asya'nın yolcu talebi dünyanın oldukça üzerinde

Deloitte Güneydoğu Asya Ulaşım, Hizmet ve Turizm Sektörü Lideri Thomas Pellegrin, Asya’nın pandemi sonrası hava yolculuğu büyümesinin “ağırlık merkezi” haline geldiğini söyledi. Orta sınıfın büyümesi, şehirleşme oranlarındaki artış ve havayolu kullanım eğilimlerinin gelir artışından daha hızlı yükselmesi bu büyümeyi tetikliyor.

Pellegrin’e göre, bölgedeki yolcu talebi kısa vadede yüzde 7.9, uzun vadede ise yüzde 5.1 oranında artacak. Bu oran, dünya ortalamasının oldukça üzerinde. “Bu da 2043’e kadar Asya’daki havalimanlarının iki katı daha fazla yolcu ve uçak trafiğine hazırlıklı olması gerektiği anlamına geliyor,” dedi.

Turizm hedefi: 50 milyar dolar

Terminal 5, Singapur’un turizm gelirlerini 2024’teki rekor seviye olan 29.8 milyar dolardan önümüzdeki 15 yılda 47-50 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen “Turizm 2040” stratejisine de hizmet edecek.

Çevre ve Sürdürülebilirlik Bakanı Grace Fu, bu hedefin özellikle iş seyahatleri ve aktarmalı yolculuklara odaklandığını belirtti. Amaç, toplantı, teşvik, kongre ve fuar ziyaretlerinden elde edilen geliri üç katına çıkarmak.

Singapur Turizm Kurulu CEO’su Melissa Ow’a göre, Changi Havalimanı’ndaki yolcu trafiğinin üçte birini transit yolcular oluşturuyor. Terminal 5 ve beraberindeki Changi Doğu Gelişimi (üçüncü pist ve sanayi bölgesi dahil), Singapur’un küresel havacılık merkezindeki lider konumunu korumasını sağlayacak.

Deloitte’tan Pellegrin, “Tüm bu gelişmeler, Singapur’un küresel sahnede orantısız bir ‘yumuşak güç’ kazanmasına katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.