Google'ın bölünmesi hissedarlar için fırsat olabilir

PAYLAŞ
  • ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın antitröst davasını kaybetmesi üzerine şirketi bölme seçeneğini masaya getirdi.
  • Tarihsel bir örnek olan AT&T'nin 1980'lerdeki bölünmesi, uzun vadede hissedarlar için olumlu sonuçlar doğurmuştu.
Google'ın bölünmesi hissedarlar için fırsat olabilir
Fotoğraf: Reuters

Google'ın ABD'de arama motoru tekelini korumak için yasa dışı uygulamalara başvurduğuna ve böyle rekabette avantaj elde ettiğine karar verildi. Bu kararın ardından ABD Adalet Bakanlığı Google'ın bazı birimlerini bölmesi seçeneği de gündeme getirdi. Google'ın birkaç ayrı şirkete bölünmesi Alphabet hissedarları için bir fırsat olabilir.

Öte yandan yatırımcılar, Adalet Bakanlığı'nın bu açıklamasına pek olumlu tepki vermedi.

Alphabet'in hisseleri, Bakanlığın açıklamasının ardından 14 Ağustos'taki ilk işlem gününde yüzde 2.3 düşerken, S&P 500 yüzde 0.3 yükseldi. 15 Ağustos'ta Alphabet hisseleri yüzde 0.6 artış gösterdi, ancak bu artış bile S&P 500'ün yüzde 1.6'lık yükselişinin gerisinde kaldı.

Google'ın bölünme ihtimali tarihsel örnekleri akla getirdi

Yatırımcıların bu tür zorunlu bölünmelerin uzun vadeli etkilerini göz ardı ettiği düşünülüyor. The Wall Street Journal'a göre bu konuda en yakın tarihsel örneklerden biri, 1980'lerin başında AT&T'nin bölünmesi olabilir. Bu bölünmeden oluşturulan yedi ayrı şirket, "Baby Bells" olarak adlandırıldı ve yıllarca ABD borsasında büyük başarı elde etti.

AT&T, o dönemde ABD ekonomisinde Google kadar merkezi bir rol oynuyordu. Columbia Gazetecilik Okulu profesörü James Stewart'ın 1993'te New Yorker'da yayınlanan makalesine göre, AT&T'nin o dönemdeki başkanı Adalet Bakanlığı'nın önerisini ulusal bir felaket olarak nitelendirmiş ve şirkete ölümüne mücadele edeceğini belirtmişti.

Ancak bölünme sonrası AT&T ve Baby Bells'in hisse performansı, IBM'in aynı dönemdeki performansıyla karşılaştırıldığında dikkat çekici bir sonuç ortaya çıkıyor. Adalet Bakanlığı, 1970'lerde IBM'i bölmeyi denemiş ancak başarısız olmuştu. Hükümet, IBM'e yönelik davasını, AT&T'nin bölünme kararını açıkladığı gün düşürdü. Ancak IBM'in hisseleri, sonrasında bir, beş ve on yıllık dönemlerde piyasanın gerisinde kaldı. AT&T ile bölünmelerinden doğan şirketlerin performansını büyük ölçüde öne geçti.

AT&T'nin bölünme sonrası başarısı, yalnızca bir örnekle sınırlı olduğundan güçlü istatistiksel sonuçlar çıkarmak imkânsız olabilir.

AT&T'nin 1988'de CEO'su olan Robert Allen, "Bölünme bizi değişiklikler yapmaya zorladı ve bu muhtemelen bizim için iyi oldu. Zor yıllar geçirdik ama sonuçta karşılığını aldık. Belki de IBM'den daha şanslıydık, çünkü değişim bize zorunlu kılındı" dedi.