Guantanamo'da göçmen tutmanın ABD'ye günlük maliyeti kişi başına 100 bin dolar

PAYLAŞ
Guantanamo'da göçmen tutmanın ABD'ye günlük maliyeti kişi başına 100 bin dolar

ABD Senatörü Gary Peters, Başkan Donald Trump yönetiminin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünü göçmen tutuklama merkezi olarak kullanmasının kişi başına günlük maliyetinin 100.000 dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. Peters, bu harcamayı hükümetin israfına örnek olarak nitelendirerek, mevcut sistemin verimsizliğine dikkat çekti. İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem’e yönelttiği sorularda, Guantanamo'daki maliyetlerin ABD genelindeki göçmen tutukevlerinin günlük ortalama 165 dolarlık maliyetinden çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Peters, ayrıca göçmenlerin önce Küba'daki Amerikan deniz üssüne gönderilip ardından tekrar ABD’ye geri getirilmesinin sebebini sorguladı.

Senatör, “Guantanamo'da birini tutmak için günde 100.000 dolar harcıyoruz,” dedi. “Orada bir süre tutuluyorlar, sonra tekrar Amerika’ya geri gönderiliyorlar. Oysa burada tutma maliyeti günde 165 dolar. Bu, aşırı ve gereksiz bir harcama.” ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, göçmenlik politikalarına yönelik sert uygulamalar kapsamında, sınır güvenliği ve göçmen barındırma hizmetlerine ayrılan bütçeyi artırmayı hedefliyor. 2026 mali yılı için İç Güvenlik Bakanlığı bütçesine 44 milyar dolar ek talep sunuldu. Bakan Kristi Noem, komitedeki ifadesinde Guantanamo’daki göçmenlerin günlük barınma maliyetine ilişkin bilgi sahibi olmadığını belirtti. Bakanlık ise henüz konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı.

Guantanamo'da yaklaşık 70 göçmenin tutulduğu aktarılırken, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Mart ayında üsse göçmen transferlerini engellemek için dava açtı. ACLU, Guantanamo'daki göçmenlerin penceresiz odalarda, günde en az 23 saat tutulduğunu, aşırı çıplak aramalara maruz bırakıldığını ve aile üyeleriyle iletişimlerinin kesildiğini belirtti. Bazı tutukluların intihar girişiminde bulunduğu iddiaları da dikkat çekiyor.

Komitenin Cumhuriyetçi başkanı Senatör Rand Paul ise Trump döneminde yasadışı geçişlerin azalmasını hatırlatarak, sınırda ek bariyerler için yapılan harcamalar konusunda endişelerini dile getirdi. Temsilciler Meclisi’nin bütçe planında yalnızca sınır duvarına 46,5 milyar dolar ayrıldı. Paul, “Yeni paraya ihtiyaç olmadığını söylemiyorum, daha fazla Sınır Devriyesi gerekiyor ve bunun için bütçe lazım, ancak harcamaların makul olması gerekiyor.” diye konuştu.