Mario Draghi'den AB'ye 800 milyar euroluk çağrı
- İtalya'nın eski başbakanı Mario Draghi, Avrupa'nın ABD ve Çin'in gerisinde kalmasını önlemek için yeni bir endüstriyel strateji talebinde bulundu.
- Draghi, AB'nin geride kalan rekabet gücünü tekrar kazanmak için 750-800 milyar euroluk yıllık ek yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
İtalya'nın eski başbakanı Mario Draghi, Avrupa'nın dünyanın geri kalanının gerisinde kalmamak için daha koordineli bir sanayi politikasına, daha hızlı kararlara ve büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaklaşık bir yıl önce Draghi'den AB'nin rekabet gücünün geleceğine ilişkin önemli bir rapor yazmasını istemişti. Aylarca kapalı kapılar ardında hazırlanan rapor sonunda açıklandı.
Mario Draghi'den Avrupa raporu
Mario Draghi uzun süredir beklenen raporda, Avrupa Birliği'nin rakipleri Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'e ekonomik olarak ayak uydurmak istiyorsa çok daha koordineli bir sanayi politikasına, daha hızlı kararlara ve büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yaklaşık 400 sayfalık raporun açılış bölümünde Draghi, bloğun yılda 750-800 milyar euroluk (829-884 milyar dolar) ve GSYH'nin yüzde 5'ine varan ek yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bu oran İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı yeniden inşa etmek adına Marshall Planı'ndaki yer alan yüzde 1-2'lik orandan bile yüksek.
Draghi'nin raporunda, AB ülkelerinin yeni gerçeklere çoktan yanıt verdiği, ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle etkinliklerinin sınırlı olduğu belirtildi.
Ülkeler arasındaki farklı sübvansiyon seviyeleri tek pazarı bozuyor, parçalanma küresel düzeyde rekabet etmek için gereken ölçeği sınırlıyor. Öte yandan AB'nin karar alma süreci karmaşık ve yavaş işliyordu.
Raporda, “AB'nin çalışmalarının en acil konulara yeniden odaklanması, ortak hedefler doğrultusunda etkin politika koordinasyonunun sağlanması ve mevcut yönetişim prosedürlerinin daha hızlı hareket etmek isteyen üye devletlerin bunu yapmasına imkân verecek şekilde kullanılması gerekecektir” denildi.
AB'nin ucuz Rus gazına erişimini kaybetmesinin ardından yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkmakta zorlandığını ve artık açık dış pazarlara güvenemeyeceğini söyleyen Draghi, AB'nin bir yandan karbonsuzlaşmaya devam ederken bir yandan da inovasyonu artırması ve enerji fiyatlarını düşürmesi gerektiğini, ayrıca başta Çin olmak üzere temel mineraller konusunda diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltması ve savunma yatırımlarını artırması gerektiğini söyledi.