Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 4,9 azaldı

PAYLAŞ
  • Sanayi üretimi nisanda yıllık bazda yüzde 0,7, aylık bazda yüzde 4,9 azaldı.
  • Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yıllık değişim en son Nisan 2023'te yüzde 1,3 azalmıştı.
Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 4,9 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayının sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, takvim etkisinden arındırılmış üretim, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 0,7 azalma gösterdi.

Paylaşılan veriler ışığında sanayi üretimi, aylık bazda 14 ayın en düşük seviyesine geldi. Yıllık bazda ise 12 ay sonra ilk kez gerileme yaşandı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, yüzde 6,5 ile en fazla azalmayı Şubat 2023'te görmüştü. Yıllık bazda ise en son Nisan 2023'te (yüzde 1,3) azalmıştı.

Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 4,9 azaldı - Resim : 1

Sanayi üretimi aylık yüzde 4,9 azaldı

TÜİK'in verilerine göre sanayi üretiminde aylık bazda azalma yüzde 4,9 olarak kaydedildi.

2024 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,7 azaldı.

Martta artış görüldü

Mayıs 2024'te açıklanan veriler, mart ayında sanayi üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,6 yükseldiğini göstermişti. Ay bazında üretim yüzde 0,1 gerilemişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,1 arttı.