Bıkkınlık duygusu Z kuşağı çalışanlarını nasıl etkiliyor?

PAYLAŞ
  • Özellikle ergenlik çağında daha baskın olan bıkkınlık duygusu, iş hayatına yeni başlayan gençler için de çok tanıdık.
  • Ters Yüz 2 filminde psikolog olarak çalışan Lisa Damour, bıkkınlık duygusu ve gençler üzerindeki etkisine yönelik bazı yorumlarda bulundu.
Bıkkınlık duygusu Z kuşağı çalışanlarını nasıl etkiliyor?
iStock

Disney ve Pixar imzalı Ters Yüz 2 filmi geçen hafta vizyona girdi ve tüm zamanların animasyon filmleri arasında en büyük ikinci gişe hasılatına ulaştı.

İlk filmde öne çıkan beş duyguya (Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti) ikinci filmde dört duygu (Kaygı, Utanç, Gıpta ve Bıkkınlık) daha eklendi. CNBC Make It'te yer alan makaleye göre, Ters Yüz 2 filminde çalışan psikolog Lisa Damour, bıkkınlık duygusu ve gençler üzerindeki etkisine yönelik bazı yorumlarda bulundu.

Bıkkınlık duygusu Z kuşağı çalışanlarını nasıl etkiliyor? - Resim : 1
Ters Yüz 2 filminin galasında Liza Lapira, June Squibb, Yvette Nicole Brown, Maya Hawke, Kensington Tallman, Amy Poehler, Ayo Edebiri, Tony Hale ve Lewis Black. Kaynak: Reuters

Damour'a göre bıkkınlık, gençler için bir başa çıkma mekanizması.

Damour, gençlerin, genç olmanın duygusal deneyiminin yoğunluğunu yönetme yollarından birinin kendilerini tamamen soyutlamak olduğunu söylüyor. Gençler, bazı şeylerin dikkate alınmayacak kadar basit olduğunu düşünüyor.

Bu duygu ergenlik çağında daha fazla tüketilse de okuldan işgücüne geçiş yapan genç yetişkinlerin de önemli bir kısmı bu duygu hissediyor.

İlk iş hayal kırıklığı olabilir

TikTok'ta gençlerin bazı videoları viral oldu. Her gün çalışmak zorunda oldukları için üzülen 20'li yaşlarındaki gençleri mutlaka görmüşsünüzdür. Videolar hem yargılama hem de empatiyle karşılandı.

Damour, bir kişinin ilk işinin, özellikle de seçenekler sınırlıysa, biraz hayal kırıklığı yaşatabileceğini söylüyor.

İlk iş, stajlardan daha zorlu olabilir.

Damour konuya ilişkin şu açıklamaları yapıyor:

"Birçok gencin kariyerinin ilk günleri oldukça sıkıcı gelebilir ve kendilerini bir işte sıkışıp kalmış hissedebilirler. Genç yetişkinlerin, üniversitede daha ilgi çekici bir dönemden, çok daha az tatmin edici bir profesyonel yaşam veya kariyerinin erken bir aşamasına geçişte zorluk yaşadıklarını kesinlikle gördüm."

Damour, Ters Yüz 2'nin şu hissi iletmesini istiyor: Hayatın daha az teşvik edici bazı deneyimlerinden heyecan duymamak oldukça doğal. Damour sözlerine "Kariyerinin başındaki çalışmaların oldukça sıkıcı yönleri var ve ’Ters Yüz’den alınacak dersin bunun normal bir duygu olduğunu düşünüyorum. Rahatsız edici olması patolojik olduğu anlamına gelmez." diyerek devam ediyor.

Üniversiteden sonraki yaz stajınız muhtemelen kariyerinizin en heyecan verici kısmı olmayacak ve bu gayet normal.

Gençlerin içinde bulunduğu diğer duygular gibi bıkkınlık da zamanla yumuşuyor.

Bireyler yaş aldıkça hayatın tadını çıkarmayı öğreniyor.

İlk iş, memnuniyet açısından hiçbir şeyle karşılaştırılmadan değerlendiriliyor. Ancak, yaş ilerledikçe hangi deneyimlerin kötü, hangilerinin sadece biraz sıkıcı olduğunu daha iyi ayırt etmek mümkün.