Tesla'da gözler 13 Haziran'a çevrildi

PAYLAŞ
  • Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık maaş paketi için gözler 13 Haziran'daki yıllık toplantıya çevrildi.
  • Büyük yatırımcılar arasında karışık sinyaller varken, küçük yatırımcıdan da beklenti yüksek.
Tesla'da gözler 13 Haziran'a çevrildi

Tesla'nın büyük hissedarları, Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık maaş paketini ödeyip ödememe konusunda ikiye bölündü. Öte yandan Tesla'nın perakende yatırımcılardan da beklentileri var.

Reuters'ın haberine göre uzmanlar, küçük yatırımcıların her ne kadar yönetimi destekleme eğiliminde olsa da oy verme konusunda isteksiz olduğunu söylüyor.

Şirketin 13 Haziran'da yapılacak olan yıllık toplantısı da bu konu üzerinde şekillenecek. Toplantıda yatırımcılar, ödemeyi tekrar değerlendirecek. Eğer Musk, yeteri kadar oy alırsa şirketin yüzde 20'sinden fazlasını kontrol edebilecek.

Yatırımcılar için onaylanacak bir dizi madde var. Oy verecek kişileri etkilemek için özellikle küçük hissedarlara yönelik, fabrika gezileri gibi bazı sosyal kampanyalar da yapılıyor.

Büyük yatırımcı sinyaller karışık

T. Rowe Price, paketle ilgili olarak yatırımcı çıkarlarıyla güçlü bir uyum sağlandığını söyledi. Öte yandan California Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS), Tesla'nın performansıyla orantılı olmadığını düşündükleri için Musk'ın ücretine karşı çıkacaklarını açıkladı. Kısa süre önce de Norveç Varlık Fonu, ücret paketine karşı olduğunu duyurdu.

5.000'den az Tesla hissesi olan Andrew Theyken Bench, yönetimi destekleyici oy kullanarak, "Adam yatırımımı 10 katına çıkarıyor ve karşılığında hiçbir şey almıyor mu? Bu doğru ya da adil görünmüyor," şeklinde bir açıklama yaptı.

Elon Musk da X üzerinden, şimdiye kadar oy kullanan perakende hissedarlar hakkında konuştu. Musk, söz konusu hissedarların yaklaşık yüzde 90'ının her iki karar lehine de oy kullandığını söyledi.

Proxy danışmanlık şirketi Okapi Partners'ın başkanı Bruce Goldfarb ise perakende yatırımcılardan yüzde 90 destek almanın normal olduğunu söyledi. Buna gerekçe olarak da küçük yatırımcının genellikle yönetimi desteklemesini gösterdi. Goldfarb, bu tür yatırımcının oy kullanmadığı için bunun Tesla için bir zorluk olabileceğine dikkat çekti.

Mahkeme hükmetmişti

Delaware mahkemesi, Musk'ın yüksek maaş paketini reddeden bir karar almıştı.

Mahkeme, Musk'ın Tesla yönetim kurulu tarafından Musk'a verilen 56 milyar dolarlık maaş ve ikramiye paketini alamayacağını hükmetti.