Türk dünyasının satın alma gücü paritesi 4 trilyon doların üzerinde

PAYLAŞ
  • Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Türk dünyasının satın alma gücü paritesinin (SAGP) 4 trilyon doların üzerinde olduğunu bildirdi.
Türk dünyasının satın alma gücü paritesi 4 trilyon doların üzerinde
Fotoğraf: AA

7-9 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek Türk Ticaret Fuarı öncesinde bir toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Türk dünyasının satın alma gücü paritesine göre 4 trilyon doların üzerinde olduğunu, nüfusun 170 milyon olduğunu ve bunun büyük kısmının dinamik ve iyi yetişmiş olduğunu ifade etti. Ancak iç ticaretin yeterli seviyede olmadığını ve gerçek potansiyelin yansıtılamadığını vurguladı.

Kocaman, 2015'te 10 milyar dolar olan iç ticaret hacminin 50 milyar dolara çıktığını, ancak bu rakamın da yeterli olmadığını belirtti. En az 100 milyar dolar iç ticaret hedefinin altını çizdi.

Toplantıda ayrıca Aksakallar Konseyi'nin ortak alfabe üzerinde çalıştığı ve 34 harfli bir alfabe konusunda ümit verici gelişmeler olduğu ifade edildi. Kazakistan'da hazırlanan yeni alfabenin bu hedefe çok yakın olduğu belirtildi.

Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Şerzad Abdunazarov, Türk Ticaret Fuarı'nın Türk dünyasının birliğini, dostluğunu ve gücünü göstereceğini söyledi. Abdunazarov, katılımcıları Özbekistan'a davet etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğunda Ticaret Temsilcisi Başdanışmanı Cavid Abdullayev ise Azerbaycan'ın geçen yıl dış ticaret cirosunun yaklaşık 45 milyar dolar olduğunu ve ülkenin yatırımcılara avantajlar sunduğunu belirtti.

Kaynak: AA